Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki 2016-ban lelőtte a nyíregyházi házaspárt

A Nyíregyházi Törvényszék 2022. március 28-án dr. S.D. vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt.

A bíróság emellett végleges hatállyal kiutasította Magyarország területéről a román állampolgárságú elkövetőt és rendelkezett arról is, hogy a szabadságvesztés büntetésből legkorábban 25 év eltelte után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2012-ben ismerkedett meg a néhai sértettel, akivel érzelmi kapcsolatba került. Az asszony 2013-ban kezdeményezte a férjével való házassága felbontását is, azonban később meggondolta magát és úgy döntött, hogy mégis férjével marad. Ezt a vádlott nem fogadta el, folyamatosan kereste személyesen, telefonon és e-mail-ben is a sértettet, mert szerette volna kapcsolatukat helyreállítani. Mivel nem tudott belenyugodni a visszautasításba, elhatározta, hogy leszámol az asszonnyal és annak férjével is.

Ennek érdekében 2016. augusztus 31-én, a korábban megvásárolt lőfegyverrel a házaspár lakóházának közelébe autózott, majd kerékpárral közelítette meg a házat, elrejtőzött és várakozott. Ekkor a férj és a pár közös gyermekei is otthon tartózkodtak.

Mikor az asszony hazaért, a vádlott követni kezdte. Amikor a bejárati ajtónál utolérte, az asszony megijedt és bekiabált férjének segítségért. Ekkor a vádlott előrántotta fegyverét és közvetlen közelről mindkét sértettet fejbe lőtte.

Ezután a férfi kerékpárját berakta a gépkocsiba, majd Romániába menekült, ahol európai elfogatóparancs alapján másnap a rendőrök elfogták és 2019. szeptember 5-én adták át Magyarországnak.

A lövés következtében az asszony olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, míg férje életben maradt, azonban maradandó fogyatékossággal, súlyos egészségromlással gyógyult meg.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be vele szemben, így a jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla fogja meghozni.

A bíróság a 2019. szeptember 6. napjától letartóztatásban lévő vádlott letartóztatását a jogerős döntés meghozataláig fenntartotta.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék