Életfa a Hősök terén – Elkészült a nemzeti összetartozás emlékműve
Fotó: Szarka Lajos

Június 4-e 2010 óta az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékező, nemzeti összetartozás napja. Városunkban a szokott módon közös ünnepi megemlékezést tartott Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzat. Az ünnepség keretében felavatták a Hősök terén elhelyezett nemzeti összetartozás emlékművét, Makoldi Sándor alkotását. Az eseményen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett.

Hatalmas érdeklődés mellett adták át Nyíregyháza legújabb emlékművét a Hősök terén, péntek délután. Június 4-e a nemzeti összetartozás napja, 101 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rengeteg rokoni, baráti kapcsolatot szakított meg ez a diktátum, ez is az oka, hogy a megyebeliek soha nem tekintették idegennek a határon túli magyarokat. Ennek a napnak állít emléket az Életfa szobor, amit Makoldi Sándor művész készített.

Centenáriumi bejelentés

2020-ban, a trianoni békeszerződés centenáriumi ünnepségén jelentette be dr. Kovács Ferenc polgármester, hogy 2021. június 4-re egy új szoborral gazdagodik majd Nyíregyháza.

„8-9 évvel ezelőtt kezdtük a közös ünneplést az önkormányzattal és a kormányhivatallal itt, ezen a helyen, ahol mindig nemcsak nyíregyháziak, hanem megyebeliek is szép számmal voltak jelen, itt voltak a történelmi egyházak képviselői és mindig volt itt határon túlról vagy egy iskola vagy egy kulturális csoport, hiszen abban a megyében élünk, abban a városban, melynek testvérvárosi kapcsolatai vannak minden szomszédos országban. Azért, hogy eljutottunk ide, az emlékműig, nagy köszönet illeti a kormányzati szereplőket, a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül a Miniszterelnökség támogatta és Gulyás Gergely miniszter úr nemcsak a pozíciója miatt van itt, hanem azért is, mert ő személyes ügyének is tekintette. Nekem 10 évvel ezelőtt két személyes tervem volt szoborállítás terén, az egyik a kommunizmus áldozatainak emlékműve, amit a régi MSZMP székház előtt Kövér László házelnök úrral 2014-ben felavathattunk és ez a trianoni emlékmű, amit nem véletlenül nevezünk a nemzeti összetartozás emlékművének” – mondta az ünnepségen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Egyedi alkotás

Az Életfát Makoldi Sándor készítette, aki bár Miskolcon született, de több szálon is kötődik városunkhoz. A szakközépiskolát Nyíregyházán végezte, később pedig a Művészetiben tanársegédként szobrászatot tanított. A Képzőművészeti Egyetem elvégzése után lett tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 2001-től pedig a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szobrász szakosztályának. Rengeteg kiállítása volt, főként Borsodban, Hajdúban és Szabolcsban, és döntően a három megyében vannak köztéri alkotásai is. Az emlékművet bodrogkeresztúri műhelyében készítette. A négy és fél méteres szobor egy több méter átmérőjű füves dombra került a Hősök terén, az Életfa lombkoronája a történelmi Magyarország sziluettjét idézi.

Sikeres nemzetpolitika

„Az elmúlt évtizedre azt mondhatjuk, hogy Magyarország elmúlt száz évének legsikeresebb tíz esztendejét hagytuk magunk mögött, ez a nemzetpolitikára is mindenképpen igaz. A nemzeti összetartozás napja több mint szimbólum, gyakorlati döntések is követték. Elsősorban az, hogy ma az állampolgársági törvény módosításának köszönhetően egymillióval több magyar van. Itt, Nyíregyházán több mint húszezren tettek állampolgársági esküt, köszönhető ez annak, hogy a határvidékeken, amilyen ez a város is lett 101 évvel ezelőtt, sokan voltak, akik tudták, hogy bár határok elválaszthatnak országokat egymástól, de a nemzet egysége mindez által nem feltétlenül bontható meg. Attól függ, hogy megbontható-e, hogy tisztában vagyunk-e azzal, hogy az állam és nemzet közül a nemzet a fontosabb. Az elmúlt 101 év azt bizonyította be, hogy azért tudtunk megmaradni nemzetként, mert a magyarság többsége diktatúrában, elnyomás alatt a nemzetiségekkel szembeni legbrutálisabb fellépés idején is tudta, hogy összetartozunk és hogy a magyar nemzet részének lenni nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki közjogilag is kötődik a magyar államhoz” – mondta ünnepi beszédében Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Történelmi tér

 

Az Életfa átadása után először helyezték el a dombon az emlékezés virágait is, a szobor mellett az egyik gránitkő bemutatja a Trianon előtti és utáni Magyarországot, kiemelve a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jelentős területi veszteségét. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közös ünnepségén közreműködött Varga Miklós és a Mandala Dalszínház. A nemzeti összetartozás emlékműve körül egy új pihenőövezetet is kialakítottak, éjszakai világítást kapott, a Hősök terén ezzel az új alkotással egy igazi történelmi tér alakult ki Nyíregyháza belvárosában.

Kapcsolódó galéria

Nemzeti Összetartozás Napja 2021