Együttműködési megállapodást írt alá a honvédelmi államtitkár és az egyetem rektora
Oktatás, kutatás, toborzás

Katonai toborzás a Nyíregyházi Egyetemen?! Az intézményben szinte minden héten standolnak a katonák, az érdeklődők tájékozódhatnak a katonai szolgálatról, az alapképzésről, megismerkedhetnek a Magyar Honvédség szervezetével, felépítésével, több fegyverrel, valamint szimulátorokat is kipróbálhatnak.

Az Egyetem évek óta szoros kapcsolatot ápol a honvédséggel, a Honvédelmi Minisztériummal, ám most strukturálják, bővítik együttműködésüket: megállapodást írt alá az egyetem rektora és a honvédelmi államtitkár. Szabó István államtitkár kiemelte:

Az együttműködési megállapodásnak oktatási, kutatási része is van, másrészről pedig terepet biztosít számunkra, hogy a toborzó tevékenységet itt az intézményben tovább folytassuk, illetve be tudjuk hozni a fiatalokat akár aktív, akár tartalékos szolgálatra – ez a legfontosabb számunkra. De azt gondolom, hogy egy olyan együttműködésről van szó, ahol mind a két szervezet nyer. Jól jár a Minisztérium és a Magyar Honvédség, de profitál az intézmény is, de az igazi nyertesei valóban a hallgatók lesznek.

A hallgatók újdonságokkal is találkozhatnak majd a későbbiekben – tette hozzá az egyetem rektora. Vassné dr. Figula Erika kiemelte, tervezik a Honvédelmi Alapismeretek című, szabadon választható tantárgy meghirdetését, az önkéntes, tartalékos szolgálatot vállaló hallgatók pedig plusz kreditpontokat is kapnak majd. A rektor hangsúlyozta:

Szeretnénk támogatni a Mészáros Lázár ösztöndíjas fiatalokat; ha valamely ösztöndíjas hallgató a kéthetes nyári gyakorlatát letöltötte, akkor mi ezt is plusz kreditponttal szeretnénk honorálni. Szakmai, oktatási, kutatási kapcsolatainkat is szeretnénk továbbmélyíteni és nagyon fontos, hogy a Honvédelmi Minisztériummal karöltve a mérnöki alapszakon honvédelmi specializációt kívánunk indítani.

A rektor hozzátette, április 30-án Benkő Tibor honvédelmi miniszter tart majd előadást az Egyetemen a Zrínyi 2026 programról.