Együttműködési megállapodás – Olvasópont nyílt a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban

Együttműködési megállapodást írt alá a Jósa András Oktatókórház Dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtára és a Móricz Zsigmond Könyvtár. A Könyvtárpont szépirodalmat, napi és hetilapokat kínál a kórház betegeinek, orvosainak, gyógyítóinak és a környék lakóiknak.

100 könyv, beiratkozási és kölcsönzési lehetőség, ez az, ami mostantól fogadja a Kórházi Közművelődési Intézményben az olvasókat. A cél, hogy minden eddiginél több városlakót elérjenek, a kórházi intézmény pedig szolgáltatásait igyekszik bővíteni. Így fogalmazták meg a közös célt, és született az együttműködési dokumentum.

Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta:

Közös volt az elgondolás, hogy  a szolgáltatásainkat bővítsük és minél több állampolgárt érjünk el. A cél, hogy a könyvtári szolgáltatásainkat minél több lakosnak, illetve a kórházban dolgozóknak, betegeknek, a kórház környékén élőknek az orvosi szakkönyvtár egy színesebb, szakirodalom mellett szépirodalmi szolgáltatást is tudjon nyújtani. Ehhez a Móricz Zsigmond Könyvtár negyedévente cserélődő szépirodalmi állományt helyzett el, illetve hét folyóiratot, napilapot rendeltünk meg.

A kórházban is telepített HUNTÉKA, Integrált Könyvtári Rendszer alkalmas mind a központi, mind a fiókkönyvtárak eléréséhez.

Elvárás, hogy közel legyen a gyógyításhoz, megfelelő informatikai háttérrel rendelkezzen, ne csak beteg, de emberközeli is legyen – szólt a kibővült orvosi könyvtár filozófiájáról a főigazgató. Fontos, hogy az íróasztal és a betegágy mellé juttasák el az információt és az élményt.

Dr. Adorján Gusztáv, a Jósa András Oktatókórház főigazgatója azt mondta:

Az intézmény, az épületek, az infrastruktúra fejlesztése kapcsán – gondolok itt a tömbkórházra, a benti parkolóházra – a könyvtárunk korábbi helyen már nem volt alkalmas arra, hogy beugorjon egy orvos, vagy ápoló valaminek utánanézni. Ezért döntöttünk úgy, hogy miután a tömbkórházzal olyan funkciók kerültek át az új épületbe, mint például előadóterem, itt egy helyiség felszabadult, ide hoztuk be a könyvtárat.

A kiégés ellen mindenkinek jót tesz kicsit kilépni a szakmából, és könnyen, gyorsan hozzájutni a szórakoztató irodalomhoz, színes lapokhoz. Nők Lapja, Természetgyógyász, Fitt Magazin és a több folyóirat is az olvasók rendelkezésére áll.  

Bede Józsefné, a Dr. Kállay Rudolf Orvostudományi Szakkönyvtár és Közművelődési Gyűjtemény könyvtárvezetője hozzátette:

A Megyei Könyvtárból személyes látogatás kapcsán minden héten hoztam-vittem ezeket a könyveket. Egyrészt ez adta az ötletét annak, hogy legyen egy ilyen együttműködés, másrészt valóban a dolgozóink nem tudnak munka után feltétlenül elmenni, és jött az ötlet, hogy legyen egy letéti állomány, egy könyvtárpont.

A Kórházi Könyvtár a szórakoztató irodalom és a napi-, hetilapok mellett továbbra is nagy gonddal őrzi, digitalizálja és rendszerezi a gyógyítással kapcsolatos dolgozatok, tudományos folyóiratok gyűjteményét, hiszen a 100 éves intézmény lényegi feladata legfőképp a gyógyítók kiszolgálása.