Együttműködés – Irodalmilag köteleződött el a múzeum

 

Ünnepélyes keretek között írták ál a Jósa András Múzeum és a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság között létrejött megállapodást. Dr. Kührner Éva, a civil szervezet elnöke és Rémiás Tibor, a Benczúr téri intézmény igazgatója aláírásukkal erősítették meg, hogy ettől kezdve közösen ápolják majd Bessenyei György, illetve a térség irodalmi, kulturális értékeit.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Erősíteni fogják egymást

Rémiás Tibor hangsúlyozta, a Jósa András Múzeum évtizedek óta őrzi, ápolja a térségben születtet irodalmárok örökségét. Többek között megtalálhatóak itt Czóbel Minka kéziratai, Krúdy Gyula személyes iratai, Váci Mihály, Sipkay Barna, Galambos Lajos, Bori Zsolt, Barota Mihály vagy éppen Mester Attila hagyatéka. A Bessenyei Társasággal pedig azt a célt tűzték ki, hogy többféle kulturális területen is segíteni fogják egymás munkáját.

Ez kiterjed a publikációkra, a forráskiadványokra, a kulturális életben való előadásokra és a honlapokon való szerepeltetésre, oda-vissza természetesen. Úgy az egyesület, mint a Jósa András Múzeum körében is egyformán fog megvalósulni mindez.

– erősítette meg Rémiás Tibor.

Bessenyei titkos élete, avagy izgalmas előadás a testőr-íróról

A Magyar Kultúra Napján a múzeum és a civil szervezet be is bizonyította, hogy a szerződésüket azonnal tartalommal tudják megtölteni. Dr. Dámné Dr. Rácz Magdolna, irodalomtörténész értékes, olykor pikáns részletekkel fűszerezett előadást tartott Bessenyei György életéről.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Ezt követően pedig Kührner Éva a Bessenyei Társaság kultúraközvetítő tevékenységéről számolt be. De nemcsak előadások hangzottak el, a Bessenyei leszármazottak jóvoltából a családi ereklyéket is meg lehetett tekinteni. Többek között Bessenyey Anna leveleit és azt a gyönyörű tajtékpipát, amit a legenda szerint maga Bessenyei György használt.

Ezt én nagyapámtól örököltem, dr. Bessenyey Zénótól, édesapám dr. Bessenyey Sámuel révén. Megőriztük és elhoztuk novemberben, amikor volt a Bessenyey rendezvény.

– tette Hozzá Bessenyey Balázs.

A pipáról az is kiderült, hogy a család az önkormányzatnak ajándékozta. A város pedig úgy döntött, hogy megőrzésre a múzeumnak adja át, így bárki megtekintheti Bessenyei György tajtékpipáját Nyíregyházán.

 

Z. Pintye Zsolt