Együttműködés a színház és a Vásárhelyi Művészeti Iskola között

A Szociopoly című előadás helyszíne egy magyarországi kistelepülés, a szereplők négytagú családok. A faluban nincs munkalehetőség, az ott élők jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából, szerencsés esetben közmunkából számíthatnak. A négytagú családot a MŰvész Stúdió színpadán középiskolás fiatalokból álló csapatok játszották, akikhez a Móricz Zsigmond Színház művészei is csatlakoztak. A csapatoknak a játék szabályai szerint egy hónapig a rendelkezésükre álló forrásokból kell megélniük, egy társasjáték mezőin haladnak, amelyek a hónap napjait jelzik, a 30 nap alatt csekély jövedelmükből gazdálkodnak, miközben élik mindennapjaikat, és valósághű helyzetekben kell dönteniük. Az interaktív előadásban a falu lakóit, a polgármestert, a vállalkozót, a postást, a boltost, a rendőrt és az uzsorást színészek alakították.

 

A DIÁKOK ÁTÉLHETIK, MILYEN A SZEGÉNYSÉG

 

– A Szociopoly című előadás a Mentőcsónak Egység és a Gyerekesély Egyesület közös produkciója, amely a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg.
A szegénysor lakóinak a problémáira szeretnénk a fiatalokat érzékenyíteni – mondta Fábián Gábor, a darab írója, rendezője. – A valóságban nagyon nehéz valódi kapcsolatot létesíteni, mert nem tudunk diákokat kivinni azokba a falvakba, ahol a lakosság szegénysorokon él, de egy ilyen színházi helyzetben belerakhatjuk őket azokba a szituációkba, amelyekbe az ott élők rendszeresen belekerülnek.
A Szociopoly című előadás során a középiskolások átélhetik például, hogy milyen az, ha nincs pénzük, de a gyereküknek szemüveget kell csináltatniuk, ha a szűkös anyagi lehetőségeik miatt az iskolás gyerek nem mehet el az osztálytársa születésnapjára, ha váratlanul ki kell fizetniük egy rokonuk temetését, vagy a majdnem üres családi kasszából gyógyszerre, cipőre kell költeni.

 

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST KÖTÖTTEK

 

A Szociopoly az egyik programja annak a Színházi Nevelési Regionális Központnak, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola részvételével alakult meg, s amelynek munkájában a Móricz Zsigmond Színház is részt vesz. Az erről szóló megállapodást a MŰvész Stúdióban megtartott előadás után írta alá a két intézmény igazgatója.

[REKLAM]

– Az együttműködés első lépése a Szociopoly című előadás, amelyet közösen hoztunk létre – mondta Schlanger András, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója. – Mi adjuk hozzá a játszóhelyet, a színészeket és a kellékeket, a próbaidőt, és a Vásárhelyi iskola adja a drámapedagógusokat. Bízunk abban, hogy a későbbiekben ebből még több közös projekt valósul meg.
A Szociopoly című előadás egy négy elemből álló érzékenyítő csomag része, amely az előítéletek ellen küzd. A négy programot 10 középiskolai osztályban valósítják meg pályázati forrásból.

– Arra törekszünk, hogy minél több helyre eljusson ez a csomag, hogy a gyerekek interaktív módon, a saját bőrükön megtapasztalva és nagyon sok élményen keresztül gondolkodjanak el a mélyszegénységen – mondta Demarcsek Zsuzsa, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. – Azt szeretnénk, ha változna a diákok szemléletmódja, érzelmileg másképpen álljanak a világhoz, és tudják megbecsülni azt, ami az ő sorsukban pozitív, és nyitottak tudjanak lenni az emberi sorsok iránt.

 

OSZTÁLYTERMEKBE IS ELVINNÉK A SZÍNHÁZI JÁTÉKOT

 

A Szociopoly című interaktív színházi társasjátékot a tervek szerint nemcsak a MŰvész Stúdióban mutatnák be, hanem tantermi színházi előadás formájában is elvinnék a középiskolásokhoz. Az előadások után a diákok drámapedagógiai foglalkozáson vesznek részt, hogy feldolgozzák az előadás közben átélt érzelmeket.

F. A.