Egyre gyakoribb a büntetőfékezés – Akár a jogosítványba is kerülhet a szabálysértés
Fotó: Illusztráció

Büntetőfékezés miatt ebben a hónapban már két sofőr ellen is vádat emelt az ügyészség. A hirtelen bevágás és direkt fékezés az utakon sajnos egyre gyakoribb jelenség. A balesetveszélyes manőver szabálysértésnek minősül, de akár bűncselekmény is lehet, ha mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélybe sodorják, így akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható a sofőrre.

 

Semmi nem indokolja, mégis fékez az autó – ez az úgynevezett büntetőfékezés, ami sajnos egyre gyakoribb az utakon. Nyírkarász és Petneháza között rögzített egy ilyen esetet egy fedélzeti kamera 2020 júliusában. A szabálytalankodó autó vezetője ellen a napokban emelt vádat az ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt.

Büntetőfékezés a belvárosban

Márciusban egy másik, hasonló esetben is vádat emelt a hatóság. Tavaly augusztusban is történt egy büntetőfékezés a belvárosban, aminek rendőrségi ügy lett a vége. Torlódás alakult ki a Vay Ádám körúton, ezért egy autó át akart menni a másik sávba, ott viszont egy teherautó sofőrje dudálással jelezte neki, hogy nem fog beférni. A vádlott a Kossuth utcai kereszteződésben megelőzte a tehergépkocsit, és intenzív fékezéssel büntette. Amikor pedig a tehergépjármű áttért a külső forgalmi sávba, a vádlott ismét elé hajtott, és újra büntetőfékezéssel leckéztette meg a sofőrt, majd szándékosan a terelővonalon közlekedett, hogy ne tudjon mellette elhajtani. A büntetőfékezést alkalmazó férfi több, alapvető közúti közlekedési szabály durva megsértésével veszélyeztette a tehergépkocsiban utazók, valamint a mellette utazó élettársa életét, testi épségét. A vádlottnak közúti veszélyeztetés bűntette miatt kell bíróság elé állnia, tettéért akár 3 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, illetve közúti járművezetéstől való eltiltásra is számíthat.

A jogosítványba kerülhet

A sofőrök sokszor szeretnék maguk okítani a közlekedés többi résztvevőjét, a büntetőfékezés viszont nemcsak szabálysértő, hanem veszélyes is. A büntetés eredménye sokszor baleset lesz, a hirtelen bevágás és az indokolatlan fékezés többször is ahhoz vezetett már Magyarországon, hogy bevonták a sofőrök jogosítványát.

Akár bűncselekmény is lehet

A büntetőfékezés azért sem megoldás, mert az anyagi kár mellett maga az úgynevezett büntető személy is megsérülhet. Az autósok sokszor nagyobb járművek, buszok, teherautók előtt próbálkoznak a hirtelen fékezéssel, viszont az eltérő reakcióidő és a fékút miatt ez még veszélyesebb lehet. A büntetőfékezés szabálysértésnek minősül, de akár bűncselekmény is lehet, ha mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélybe sodorják.

Mindenhol tilos

Az utakon rengeteg térfigyelő kamera van, illetve a fedélzeti kamerák használata is egyre népszerűbb, Nyíregyházán is. Ezért hamar bizonyítható lehet, ha egy megsértődött sofőr így próbál meg kioktatni egy másik autóst. A büntetőfékezés még akkor is tilos, ha valaki például indokolatlanul lassan halad az autópálya belső sávjában. Azt viszont minden autós vegye figyelembe, hogy a párhuzamos közlekedés szabályai szerint a külső, jobb szélső forgalmi sávban kell közlekedni, a KRESZ szerint más forgalmi sávot előzés, balra bekanyarodás, illetve megfordulás céljából szabad használni.