Egy fiú, egy lány: ilyen cuki párducokat még nem látott!

– Még le is dörzsizném – mutat egy 5 éves kisfiú az egyik perzsa párduc bébire. Nem ő volt az egyetlen, aki a mérlegelés közben legszívesebben magához szorította volna a megelevenedett plüssállatokat. A négyhetes kölyköket azonban csak a gondozójuk és egy állatorvos foghatta meg.

 

Mérlegen a párduc

 

A szakemberek először mérlegre tették a csöppségeket, majd az ivarukat is megvizsgálták. – Most volt az első kondíciós súlyfelmérés, illetve ivarellenőrzés. Az ikerpár egy hím és egy nőstény, 2,5 és 2,7 kilogrammosak és rendkívül jó kondícióban vannak – tett hozzá dr. Biácsi Alexandra. A perzsa párducok 150 nap vemhesség után jöttek világra. Az édesanyjuk eddig féltve őrizte őket, a gondozók is csak távolról figyelték mi történik a fészkükben.



Igazi büszkeségek



A perzsa párduc az egyik legritkább és legveszélyeztetettebb nagymacska a világon. Összesen 1200 darab él belőlük, többségük állatkertekben. Biológusok azon dolgoznak egy program keretében, hogy az állatkerti példányokból néhány visszakerüljön a természetes élőhelyére. – Azért örülünk ennek a két perzsa párducnak, mert most már néhány éve zajlik egy ilyen program az Európai Fajmegmentési Program keretén belül. Tudósokból összeállt egy csapat, ami azt szeretné elérni, hogy fogságban született perzsa leopárdok települjenek vissza Irán területére. Elkezdődött ez a munka, ehhez szeretnénk mi is csatlakozni ezzel a két kis állattal – fejtette ki Gajdos László igazgató.

A perzsa párducok egykor a Kaukázustól egészen Pakisztánig nagy területen éltek és errefelé ők voltak a csúcsragadozók. Az emberi tevékenység, vadászat, háborúk, a mezőgazdaság terjedése miatt jutottak a kihalás szélére. Remélhetőleg néhány nap múlva a látogatók is megtekinthetik majd a nyíregyházi párduckölyköket.

Z. Pintye Zsolt