Egy életre szóló élmény

Augusztus végéig 21 országból összesen 113 cserediák érkezik Magyarországra a 2018/19-es tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük 5 külföldi középiskolás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel. Számukra toboroz önkéntes családokat a megyéből a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS), mely július végéig választja ki azokat a családokat, amelyek a következő tanévre fogadhatnak egy cserediákot.

Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg jó hírét viszik a világba

A nyíregyházi körzetben tanuló külföldi diákok és a Szabolcsból kiutazó középiskolás „nagykövetek” évről évre a megye jó hírét öregbítik szerte a világban: ebben a tanévben a körzetből öt diák tanul Franciaországban, Hollandiában, a Fülöp-szigeteken, Portugáliában és az Egyesült Államokban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig jelenleg 4 külföldi (belga, chilei és thaiföldi) középiskolás diák ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával.

A nyíregyházi körzetben jelenleg 35 önkéntes segíti aktívan az AFS diákcsere programjainak sikeres megvalósítását: ők tartják a kapcsolatot a fogadó családokkal és a fogadó iskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle érdekes programokat szerveznek a fogadott diákok számára.

1 diáknak már van családja, 4-nek még keresnek

A 2018/19-es tanévre 5 külföldi diák érkezik megyénkbe. Közülük egy török fiú számára már szerető fogadócsaládot talált az AFS. A nyár végén érkező 4 további (thai, török, hongkongi, brazil, finn vagy indonéz) cserediák befogadására az AFS újabb fogadócsaládok jelentkezését várja a megyéből.

Ezért jó cserediákot fogadni

„Cserediákot fogadni azért jó, mert az ember saját otthona kényelmében, utazási költségek nélkül, beszélgetve ismerhet meg egy másik kultúrát, így többek között annak ételeit és étkezési szokásait is. Betekintést nyerhet abba, hogyan gondolkodnak a világ más tájain, milyen ünnepeket tartanak fontosnak és hogyan ünnepelik meg azokat. És vannak feledhetetlen pillanatok is, például amikor az egyik cserediák remegő hangon megkérdezi tőled, hogy szólíthat-e anyának, vagy amikor az ázsiai gyereked este 11-kor pizsamában boldogan kiszalad élete első hóesésébe. Megható az is, amikor este hullafáradtan arra érkezel haza, hogy a fogadott gyerek finom vacsorát főzött neked, vagy amikor a „cseretesók” megfelezik a szendvicset, a csokit, az innivalót, mert a másik otthon felejtette az övét.” – mondja Karácsonyné Hajdú Katalin Nyíregyházáról.

A szintén nyíregyházi Ilyés Annamária pedig így fogalmaz: „A legjobb döntés volt, hogy az elmúlt két évben egy thai, illetve egy chilei cserediákot fogadtunk családunkba. Rajtuk keresztül kinyílt a világ, két teljesen más kultúrát ismertünk meg a saját otthonunkban. Életre szóló élményekkel gazdagodtunk a velük töltött idő alatt.”

Hogyan lehet jelentkezni önkéntes fogadó családnak?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, illetve a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból érkező emberre.