Égigérő fű a felújított VMKK-ban

Amikor először belépett az épületbe a darabban Poldi nénit alakító Horváth Margit színésznő, akkor kollégájával, Puskás Tivadarral nosztalgiáztak egy kicsit. Felidézték, milyen is volt, amikor 2000 őszén itt próbálták, majd decembertől játszották az Anconai szerelmesek első részét, aminek sikere legendássá vált. Akkor a Móricz Zsigmond Színház rekonstrukciója miatt léptek itt fel; most fordult a kocka: a VMKK újult meg. A puding próbája az evés, a színházi előadásnak pedig a nézők reakciója. Mint tapasztaltam, az első színházi előadást telt ház mellett tetszéssel fogadta a publikum.

NOSZTALGIÁZÁS UTÁN KEMÉNY PRÓBA

– Nem sok időnk maradt a nosztalgiázásra, hiszen elkezdődtek a próbák a még nagyon új épületben – mondta el lapunknak a művésznő. – Szeretjük ezt a darabot, s örültünk annak, hogy a főpróbára sikerült a technikával együtt úgy eljátszanunk, hogy minden a helyén volt. Általános iskolában versenyeken sikerrel mondtam Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek című monológját, amiben egy kamasz meséli el, hogyan viszonyulnak viselt dolgaihoz a felnőttek. Talán ezért is döbbentem meg, amikor nemrég a próbatáblán megláttam, hogy egy „idős” asszonyt, Poldi nénit alakítom a szerzőnő Málnaszörp és szalmaszál című regényéből és az Égigérő fű című filmhez készült forgatókönyvből írt műben. Nem tartok még korban ott, ahol Poldi néni, de amikor elkezdtünk próbálni, akkor megörültem a remek szerepnek.

NEM MELLÉKES A ZENE

– Nem igazán öreg szereplők ezek – veszi át a szót Tóth Károly. – Az általam megtestesített Poldi bácsi most megy nyugdíjba. Régen ez a kor sokkal komolyabbnak számított, csaknem a világ végének. Már-már musical ez a főként ifjúság számára írt mű, melynek zenéjét Kazár Pál, dalszövegeit pedig Szőke Andrea írta, akárcsak a Sicc című zenés mesejátékunkét. Nagyon komoly tartalmat hordoznak a dalok: sűrítetten elmesélik a történetet dalban, kiemelik a darab mondandóját.
A történet szerint Poldi bácsi nyugdíjazása előtti utolsó napjait tölti parkőrként. Nap mint nap azon kesereg, hogy „...az a szép ződ gyep, az nagyon fog nekem hiányozni.” A náluk vakációzó Misu (a kiválóan éneklő és játszó Sirkó Eszter alakítja) elhatározza, hogy mire eljön a nagy nap, a környék lakóinak segítségével a pesti bérház udvarának keramitkockái helyére fűszőnyeget varázsol.

LÁTVÁNYOS ELŐADÁS

– Nagy szerencsének tartom, hogy Bal József vitte színre a művet – hangsúlyozza Horváth Margit. – Jóllehet nem ma kezdtem a pályát, sokat tanultam tőle ezek alatt a hetek alatt. Pedagógusként is kiváló, ami lényeges egy olyan produkció esetében, amelyikben sok fiatal lép színre. Látszólag nagyon keménykezű, de kellett ahhoz, hogy egy remek előadás jöjjön létre, amelyben mindenki a legjobbat hozhatja ki magából. Kiváló a koreográfia, ami az ország számos teátrumában dolgozó Fejes Kitty érdeme. A tánckar szinte új életre kelt a közös munka eredményeként.

A TETT VALL A SZÍVRŐL

Ismét bebizonyosodott, zenés darabok színrevitelére is kiválóan alkalmas a társulatunk. A remek díszlet és a színes jelmezek Varjas Zsófi terveinek köszönhetőek. A további főbb szerepekben Jenei Judit, Kosik Anita, Horváth Viktor, Kuthy Patrícia és Nagyidai Gergő láthatóak. Mint színészeink elmondták, a darab egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, nincs rendjén, hogy folyton rohanunk, s minden más fontosabb nekünk, mint a szeretet. Álljunk le időnként, örüljünk a szép pillanatoknak, s tettekben is fejezzük ki a mások iránti érzéseinket!

Sz. Kántor Éva