Egész vasárnap színes programok várták a gyerekeket Nyíregyházán

– Azért jó gyereknek lenni, mert sokat lehet játszani és a medencében fürödni – ezt mondták azok a kisfiúk, akik a Sóstói Múzeumfaluban azt csodálták meg, hogyan készül a fából faragott virág. Vasárnap biztosan jó volt gyermeknek lenni. Gyermeknapon Nyíregyháza több helyszínén is szórakoztató programokkal várták a kicsiket.

 

HAGYOMÁNYŐRZŐ JÁTÉKOK A MÚZEUMFALUBAN

 

A Sóstói Múzeumfalu központjában a gyerekek maguk is színpadra álltak, de a kicsik meséket, bábelőadásokat is láthattak, dalokat hallhattak és táncosok előadásait is megnézhették. A skanzenben régen népszerű fajátékok is várták a kicsiket, a múzeumfaluban gyermeknapon is a hagyományőrzés kapta a főszerepet.

További képekért kattintson a fotóra!

– A múzeumfalu egyik portáján olyan hagyományos népi játékokat mutatunk be, amelyet ki is próbálhatnak a gyerekek, a kollégák megmutatják, hogyan kell használni, így a kicsik nemcsak megnézhetik az egykor kedvelt eszközöket, hanem a játéknak aktív részesei lehetnek – mondta dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. – De a gyerekek nemcsak a régi korok játékait ismerhetik meg, hanem a múzeumfalu épületeiben is szétnézhetnek.

 

GYERMEKJÁTÉKOK IS KÉSZÜLTEK



A skanzenben a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat is szerveztek, mesterek mutatták meg, hogyan készülnek az ajándéktárgyak és játékok. A kicsik mindezt ki is próbálhatták, elkészíthették például az egykor igen népszerű gyermekjátékot, a similabdát.

– Előbb kiválasztottam, milyen színű legyen a labda, aztán meg kellett tölteni homokkal, rá kellett fűzni egy madzagot, és a végén, ha elkészült, lehet pattogtatni – mesélte Ilosvai Anna, hogyan készítették el közösen a similabdát.

 

KIÁLLÍTÁS NÉPI IHLETÉSŰ ALKOTÁSOKBÓL

 

A múzeumfaluban új időszaki kiállítás is nyílt. „Csak szeret és szolgál...” címmel Szakács Erzsébet keramikus és Boncsér Árpád szobrász népi ihletésű alkotásaiból rendeztek tárlatot.

 

VÁROSI GYERMEKNAP

 

Nyíregyháza belvárosában gyermekzumbával kezdődött a Városi Gyermeknap. A Kossuth téren felállított színpadon Kalapos Tamás minden óvodást és iskolást arra buzdított, hogy álljon be a sorba, és mozgassa meg magát. A kicsik egész délután zenés, táncos produkciókat láthattak, a tér másik oldalán pedig népi játékok várták a gyerekeket.

 

EZER LÁMPÁS ÉJSZAKÁJA

 

A gyermeknapon Nyíregyházán is megtartották az Ezer Lámpás Éjszakáját.
A kampányhoz idén 12 város csatlakozott, ahol koncertekkel hívták fel a figyelmet az elcsellengett és nyomtalanul eltűnt gyermekekre. A Kossuth téren a Magidom, a Kávészünet, Fekete Dávid és a Holdviola szórakoztatta a közönséget. Az Ezer Lámpás Éjszakája zárásaként világító lufikat engedtek égnek.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)