Ébredezik a természet, ezzel együtt pedig a Sóstói Múzeumfalu is

A természettel együtt ébredezik a Sóstói Múzeumfalu is Nyíregyházán. A szabadtéri skanzen újra megnyitotta kapuit, hogy bemutassa Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye hagyományait és régi mesterségeit, de azt is megtudhatják a vendégek, hogy kik voltak a tirpákok és hogyan népesítették be újra Nyíregyházát a 18. század közepén. Egy új kiállítás is várja az érdeklődőket: virtuális étlapon kínálják Petőfi Sándor költeményeit a Sóstói Múzeumfaluban, valamint már készülnek a március 15-ei programokra is.

Múlt héten megnyitotta kapuit a Sóstói Múzeumfalu, újra várják a vendégeket a portákon. Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma egy igazából soha nem létezett falu mását mutatja be. A múzeumfalu egy 19. századi falusi környezetbe repíti vissza a látogatókat, ahol megismerhetik, hogyan éltek a szegény- és középparasztok, illetve a kisnemesek abban az időben, mivel foglalkoztak, mit ettek, milyen népszokásaik voltak.

Új tárlat, ünnepi programok

Ébredezik a természet és vele együtt ébredezik a Sóstói Múzeumfalu is, a háttérmunkákat magunk mögött hagyva, remek maroknyi csapatunk, a területőrök már felöltöztették az épületeket. Így szoktuk ezt mondani, amikor visszakerülnek a takarítás után a használati tárgyak, megjelennek a rendbe rakott textíliák, a pókhálók lekerülnek a falról és a porták is rendben várják a látogatókat. A természet és a szellemi táplálék itt karöltve várja a látogatókat, olyan eltűnőben lévő életformát láthatnak az ide látogatók, amelyeket lehet már csak a nagyszülők vagy néhány szülő ismer. Itt bizony egy kicsit újra belekóstolhatnak ezekbe a hagyományos hétköznapokba. Tárt karokkal várja az idelátogatókat a Kalamáris Vendéglő is, a Petőfi az étlapon tárlat a néprajzba nyújt egy kis betekintést, Kosztyu Brigitta kurátor és Szűcsné Balogh Zsuzsanna nagyszerű kiállítást álmodtak meg, ahol tulajdonképpen verseken keresztül lehet a falusi létforma tárgyait, életformát kicsit közelebbről megismerni, illetve március 15-én szezonnyitó rendezvényünk is lesz „Most szép lenni katonának” címmel. Bemutatjuk, hogy milyen is a huszár életforma, térképes kincskereső játékkal az egész család felfedezheti a Sóstói Múzeumfalut, kézműves tevékenységek, falusi vásár és a néptánc sem maradhat el, gyönyörű verbunkjaink őrzik az emberek bátorságát. Akik eljönnek hozzánk, az egész napot kellemesen tölthetik itt a múzeumfaluban” – nyilatkozta Kácsor-Ignácz Gabriella múzeumpedagógus, a Sóstói Múzeumfalu rendezvényszervezője.

A Sóstói Múzeumfalu 2022-ben minden korábbi rekordját megdöntve, több mint százezer vendéget fogadott. A gasztrorendezvények és a skanzen adottságai egyre inkább vonzzák a turistákat, érdemes tehát az állatpark és a fürdők mellett a múzeumfaluba is ellátogatni a Nyíregyházára érkezőknek.