„Ruha teszi az embert” – Érdekes előadássorozat indul a Kállay Gyűjteményben csütörtökön

Érdekes előadássorozat indul a Kállay család történetéről és viseletéről. Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Kállay Gyűjtemény, az ünnepi programsorozat része a három beszélgetés is, amelyen megismerhetik a család napkori és orosi ágát, valamint a Máltai Lovagrend működését is az érdeklődők.

1993. március elején alapította a Kállay Gyűjteményt Kállay Kristóf, a miniszterelnök elsőszülött fia, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete. A római emigrációban létrejött magángyűjtemény alkotta a gyűjteményt, amit még 1989-ben adományozott szülővárosának. A felajánlások az alapítás után folyamatosan érkeztek és egyre bővült a gyűjtemény és egy múzeumi egységgé fejlődött 2007 novemberére. A Kállay Gyűjtemény nemcsak egy ősmagyar nemesi család tagjainak emlékét őrzi, hanem megyénknek, illetve országunk történetének egy szeletét is. A gyűjtemény tizenhatezer kötetes könyvtárral és kortörténeti fotókkal büszkélkedhet, valamint az intézményben megtalálhatók a Kállay-leszármazottak személyes tárgyai. Az emlékeket méltó módon mutatja be a felújított Kállay-ház, amelyet 2020 júniusában nyitottak meg a látogatók előtt.

Ünnepi előadássorozat

A gyűjtemény idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, ennek apropóján pedig egy előadássorozattal készülnek az érdeklődők számára.

Próbáljuk kicsit közelebb hozni a látogatókhoz a nagykállói Kállay családot, hiszen gyakori kérdésként szokott felmerülni tárlatvezetéseken is, hogy vannak-e még leszármazottak, itt élnek-e Magyarországon? Ekkor fogalmazódott meg bennünk egy olyan előadássorozat megvalósítása, amelyben kicsit közelebb hozzuk a családtagokat. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a felkérésünket elfogadták a leszármazottak, így az első előadás március 16-án lesz, ahol az utolsó magyar királyi miniszterelnök unokája, Kállay Miklós fog majd egy kötetlen beszélgetés formájában beszélni a család napkori ágáról, bemutatjuk nagymamájának, Kállay Helénnek a nálunk kiállított irhabundáját, ami egy különleges darab. Két héttel később a család orosi ágának jeles képviselője, dr. Kállay Krisztián sebészorvos fog velünk beszélgetni és elmesél majd néhány érdekességet a család történetéről, ott bemutatjuk az általa hat évvel korábban a gyűjteménynek ajándékozott díszmagyar mentét. A harmadik előadás húsvét után nem sokkal, április 13-án lesz, ahol máltai viseletekről fogunk beszélgetni Wettstein Jánossal, a Máltai Lovagrend kancellárjával” – nyilatkozta dr. Holmár Zoltán történész.

Múlt héten nyílt a Kállay Gyűjteményben két tárlat, szintén az ünnepi programsorozat részeként. Egyrészt a „Fényesebb a láncnál a kard” – Kulcsár Róbert magángyűjtő ’48-as relikviáit, valamint az „Alapítónkra emlékezve” kamarakiállítást Kállay Kristóf hagyatékából láthatja a közönség.

Kapcsolódó galéria

Kiállítások a Kállay Ház jubileumi évében - 2023