Dr. Vinnai Győző szerint továbbra is fontos az oltakozás a járvány elleni küzdelemben

Továbbra is fontos biztatni az embereket arra, hogy vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást, hiszen ezzel nemcsak magukat, hanem a környezetükben élőket is védik – nyilatkozta szerkesztőségünknek dr. Vinnai Győző. Nyíregyháza országgyűlési képviselője (FIDESZ-KDNP) hozzátette, a kormány vakcinabeszerzéssel kapcsolatos helyes döntései, a társadalom nyitottsága, az egészségügyben dolgozók áldozatos munkája, tehát a közösség összefogása tette lehetővé a beoltottak öt és fél milliós létszáma feletti újabb nyitásokat. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 16-ai számában.)

 

Nem változott a véleménye dr. Vinnai Győzőnek azóta, mikor az év elején személyesen is buzdította a megyében élőket arra, hogy vegyék fel a védőoltást. Nyíregyháza országgyűlési képviselője úgy látja, tavaly őszre mindenki számára világossá vált, úgy lehet legyőzni ezt a járványt, hogy szigorú szabályokat hozunk, de a gazdaság működőképes marad és az oltakozással sikerül védetté tenni a lakosságot.

Most sem késő oltakozni

– Elindult egy versenyfutás az idővel, s Magyarország kormánya jól döntött, hogy minél több embert arra biztattunk, regisztráljon és vegye fel az oltást. De még mindig vannak olyanok, akiket buzdítani kell erre, amire nemcsak a saját, hanem mások életének megvédése szempontjából is szükség van. A parlamentben azt érzékeltem, az ellenzék részéről sokan mondták – kicsit eldurvult hangnemben –, hogy nem kell ilyen vakcina, nem kell veszélyhelyzet, nem kell beoltatni magunkat, és ez hatással volt az emberekre. Ma már látszik, helyes döntés volt a kormány vakcinabeszerzési politikája, hogy nyugat mellett keletről is rendeltünk oltóanyagot, melyek összességében védetté tették az embereket. De még nem dőlhetünk hátra, a virológusok is az oltottak számának növelésében látják, hogy kisebb esélye és ereje legyen a valószínűsíthető negyedik hullámnak – fogalmazott.

Gazdasági Újraindítási Akcióterv

Dr. Vinnai Győző hangsúlyozta: ezúton is jár a köszönet orvosok, mentősök, szakápolók munkájáért, akik példásan helytálltak, de az egészségügy mellett a szociális intézményekben, idősotthonokban dolgozóknak, és például a katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség tagjainak is. A képviselő úgy látja: újra összefogott az ország, ami jellemző a magyar társadalomra, ha baj van. De most már az is fontos feladat, hogy visszatérjünk sok szempontból a régi kerékvágásba. – A Gazdasági Újraindítási Akciótervhez fogható Magyarországon soha nem volt, részt vettem a költségvetési vitában, több ezer milliárd forintról van szó. De ezek „csak” számok, a lényeg, hogy újra munkahelyeket kell teremteni és megtartani – a pandémiás időszak egyiket sem könnyítette. Az eredményeink mégis jók, hiszen jelenleg 4 millió 600 ezren dolgoznak Magyar­országon, s friss információ, hogy Nyíregyházán és térségében is az országos átlag, tehát 4 százalék környékén van a munkanélküliségi mutató, ami jó hír – húzta alá a képviselő.

Stabil gazdasági alapok

A parlamenter hozzátette, a számokból is látszik, hogy Magyarország stabil gazdasági alapokon áll, és ez igaz Nyíregyházára is, mely gazdasági motorja a megyének, élénk vállalkozói élettel. A kormányzat a pandémiás időszakra tekintettel ágazati bértámogatással is segítette a munkahelyek megőrzését, de folyamatosak a pályázati lehetőségek, a hazai források mellett most indul az új uniós pénzügyi ciklus. – Figyelemre méltó, hogy az elmúlt időszakban is fejlesztettek a kis- és középvállalkozások, melyek a munkahelyek többségét adják hazánkban, de nagyobb beruházásokról is beszámolhatunk. Néhány hete jelentette be a LEGO Budapesten – melyen személyesen részt vettem –, hogy 53 milliárd forintos befektetéssel legalább 250 új munkahelyet teremt, de fejlesztett vagy ezt tervezi például a Hübner, az Electrolux, és több cég is – sorolta.

Folyamatosan fejlődő infrastruktúra

– Nyíregyháza Északkelet-Magyarországon komoly pozíciót foglal el. A fejlődés újabb jele, hogy bővül az Ipari Park, aminek háttere, hogy a városvezetés kiemelt stratégiája is a befektetésösztönzés, a munkahelyteremtő beruházások bevonzása. Ennek tovább erősödik az infrastrukturális háttere is, hiszen nemrégiben Debrecenben jelentettük be, hogy készülnek a tervei a két megyeszékhely közötti főút négysávosra bővítésének, s a vasúti fejlesztés is indul a két nagyváros között. De összességében Nyíregyháza elérhetősége óriásit javult az elmúlt bő évtizedben, megépült a nyugati elkerülő Nyírszőlősig, ami nemcsak a városnak, hanem az agglomerációnak is jó, hiszen a választókörzetemből az autópályára igyekvőknek már nem kell bemennie a belvárosba, ami a környezetterhelést is csökkenti. De ahogy polgármester úr is többször nyilatkozta, elindult az újabb ötmilliárdos útfejlesztési program, s ha csak a körzetemet nézzük, elkezdődött kiemelt kormányzati támogatással a Tisza­vasvári úti felüljáró átépítése, új aszfaltot kapott a Nyír­szőlősi út, megújultak a kertvárosi utak, és sokat javult a bokortanyák elérhetősége is a bekötőutak modernizálásával Antalbokor, Zomboribokor és Rókabokor felé is. Összességében elmondhatjuk, Nyíregyháza egy dinamikusan fejlődő, élhető város, mely előtt nagy jövő áll. Ráadásul része lett egy kiemelt, turisztikai övezetnek: a Tokaj és Nyíregyháza térsége nyolc Tisza menti települést is magában foglal, és kölcsönhatásban épít a megyeszékhely attrakcióira, a sóstói látványosságokra, az új Kulturális Negyedre. Ennek szép példája a Modern Városok Program keretében megépült Nyíregyháza–Tokaj kerékpárút, amit rengetegen használnak, közmegelégedésre.