Dobogón a nyíregyházi művészetisek

– A háromfordulós verseny a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Állami Operaház támogatásával jött létre és kifejezetten a középiskolás korosztályt célozta meg. A vetélkedő anyaga pedig nem más, mint az operatörténet, egészen a kora barokktól a huszadik századig. A hatfős csapatok a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége honlapjáról tölthették le az ajánlott felkészülési anyagot, mely a nyíregyházi fiataloknak is nagy segítség volt – árulta el az egyik résztvevő.

 

MINDANNYIAN SZERETIK AZ OPERÁT

 

A nyíregyházi hatos az oboa szakos Sigmond Abigélból, Koncz Fruzsina magánénekesből, Bödőcs Kata népzenészből, Tokárszky Máté gitárosból, a zongorista Orosz Katából és Pokoraczki Pannából állt össze. A Művészeti Szakközépiskola tehetséges növendékei mindannyian kedvelik az opera műfaját és M. Nagy Andrea tagozatvezetőjük, valamint zenetanáraik biztatására kaptak kedvet a versenyhez. – Egy héten próbáltunk minél több alkalommal összejönni, de mivel mindegyikőnknek nagy részben külön vannak az óráink, nagyon nehéz volt ilyen időpontokat találni. Az elején megtudtuk, hogy a versenyre milyen zeneszerzőket, valamint operákat kell tudni és az anyagokat is megkaptuk, így azokat egyből szétosztottuk egymás között. Felkészítő tanáraink, Kissné dr. Mogyorósi Pálma és Türkné Kistörő Zsuzsanna is sokat segítettek – mesélt a felkészülési időszakról Sigmond Abigél.

 

NEM SZÁMÍTOTTAK A GYŐZELEMRE

 

A nyíregyházi diáklány azt is elárulta, nagyon izgultak a verseny előtti napokban, a döntő helyszínén azonban már oldódott a hangulat. – Nagyon változatosan állították össze a feladatok. Leginkább talán a villámkérdések voltak a legnehezebbek számunkra, azokat lehetett a legkevésbé kiszámítani, ezek inkább az apróbb részletekre fókuszáltak. A kiselőadásokat kedveltük talán a legjobban, mivel mindegyikőnk túl van már néhány fellépésen, nem okoz nagy gondot kiállni idegen emberek elé – avatott be a verseny részleteibe az egyébként zenetanárnak készülő Abigél. Arról is mesélt, hogy egyáltalán nem gondoltak arra, hogy nyerhetnek a versenyen, mivel nagyon erős volt a mezőny. – A verseny közben próbáltuk számolgatni a pontokat és egyáltalán nem számítottunk arra, hogy győzhetünk. Amikor megtudtuk az eredményt, nagyon boldogok voltunk. Tényleg felemelő érzés volt! – mondta befejezésül a győztes csapat tagja. A hazaérkező nyíregyházi diákokat az egész iskola büszkeséggel telve üdvözölte, egy emberként örült a Művészeti Szakközépiskola a fiatalok sikerének.

Farkas Fanni