Döbbenetes számokat produkál a turizmus: egyre népszerűbb Nyíregyháza!
Fotó: Szarka Lajos

Tíz év alatt megduplázódott a turisták és a vendégéjszakák száma Nyíregyházán. A szabolcsi megyeszékhely egyre népszerűbb a turisták körében és ez többek között annak köszönhető, hogy az állatpark, a fürdők és még múzeum is rangos szakmai és közönségdíjat kaptak és egyre több minőségi szálláshely áll az utazók rendelkezésére. Erről tartott sajtótájékoztatót Nyíregyháza polgármestere és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. A szakemberek egyetértenek abban, a folyamatos turisztikai fejlesztések újabb vendégeket csalogatnak Nyíregyházára.

Álomszép lett a Tófürdő, fejlődött a parkfürdő valamint az állatpark, és jelenleg is folyik a Múzeumfalu átalakítása. A látványosságok mellett pedig olyan kulturális és gasztronómiai programokat szerveznek Nyíregyházán, ami miatt egyre többen döntenek úgy, hogy néhány napot a Nyírség fővárosában töltenek. Erről beszélt Nyíregyháza polgármestere szerda délután a Bencs Villában.

Dr. Kovács Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 10 éve valamivel több mint 100 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták Nyíregyházán, addig ez a szám tavaly már megközelítette a 230 ezret. A polgármester hangsúlyozta, a növekedés egy átgondolt program eredménye. Az önkormányzat ugyanis egyszerre igyekezett a látványosságokat és az infrastruktúrát fejleszteni, növelni a szálláshelyek számát és olyan kulturális illetve sport programokat rendezni, ami vonzza a turistákat.

Ez egy komplex átgondolt fejlesztési program, aminek számtalan egyéb eleme is van, mint amit én felsoroltam és ezek együttes, egymást erősítő hatása hozza ide a turistákat. Meg a nyíregyházi emberek kedvessége, a mindenki által emlegetett, kiemelt nyíregyházi vendégszeretet, ami miatt jól érezik magukat, élményeket adunk nekik és emiatt jönnek vissza hozzánk.

– emelte ki Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Van még szufla a helyi turizmusban

Nyíregyháza vezetése azt várja, hogy a helyi turizmus bővülése nem áll meg. A tavaly átadott Pangea Hotel és az októberben nyíló Hotel Sóstó jelentősen hozzájárulhat majd a vendégéjszakák további növekedéséhez. Emellett pedig a rally futamoktól és más rangos sporteseményektől is újabb vendégeket várnak. A város törekvéseit a Magyar Turisztikai Ügynökség is elismeri.

Példaértékű, ami a városban történik turisztikai szempontból, az elmúlt évek fejlesztései valamennyi város számára példát tudnak mutatni és őszintén hiszem azt, hogy a megnyílt Pangea Hotel vagy a nemsokára megnyíló Hunguest Hotel Sóstó olyan mértékben emeli majd Nyíregyháza turisztikai vonzerejét, hogy valóban egy magasabb polcra fog a város kerülni és a dinamikus fejlődés tovább fog fejlődni a következő években is.

– mondta el Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A turizmus a gazdaságot is erősíti

Guller Zoltán hozzáfűzte, a magyar turizmus bővülése meghaladja az európai átlagot és világviszonylatban is kiemelkedő. Tavaly 15 millió turista kereste fel az országot és 40 millió vendégéjszakát töltöttek itt. A turizmus gazdaságot is erősíti, a GDP 11%-át adja és 400 ezer embernek biztosít megélhetést.

Kapcsolódó galéria

Turisztikai sajtótájékoztató a Bencs Villában