Digitális témahét – Március 9-én nyílt a Nyíregyházi Tudásközpont
Fotó: Szarka Lajos

Április 4. és 8. között zajlik hazánkban az úgynevezett Digitális témahét, mely 7. alkalommal fogadja a diákokat. Idén közel 800 iskola csatlakozott a programhoz, melynek nyilvánvaló célja a digitális kompetenciák fejlesztése az ifjúság körében. Nyíregyházán a március 9-én elsőként nyitott Digitális Tudásközpont fogadta a regisztrált iskolás csoportokat.

 

A szervezők a digitális eszközökkel támogatott projektpedagógia és az innovatív módszerek terjesztésére hivatkoznak, mely betekintést nyújt a legkorszerűbb oktatástechnológiai fejlesztésekbe. Nem mellesleg, építenek a járványhelyzet miatt előtérbe került online oktatás gyakorlatára. Robotika, virtuális valóság, automatizáció és mesterséges intelligencia, korunk legkorszerűbb fogalmai és vívmányai, melyek a diákok legfontosabb kompetenciái közé tartoznak.

Legóval foglalkoztunk már az én gyerekkoromban is – fogalmaz egy matematika–informatika szakos tanár –, de ma már olyan továbbfejlesztett eszközkészlete van a játékgyártónak, mellyel robotot is lehet építeni.

„A gyerekeknek nagy tapasztalata van már a robotika területén. Mi is szoktunk az iskolában robotokat, legórobotokat építeni. Itt most egy továbbfejlesztett részt láthatnak, egy digitális élménytúra keretében. Nagyon ösztönzi őket a Digitális témahét kapcsán, hisz olyan módszerekkel és olyan 21. századi módszerekkel ismerkedhetnek, amit mi az iskolában nem tudunk biztosítani” – fogalmazott Tári Péter, a Petőfi Sándor iskola matematika–informatika szakos tanára.

A Digitális témahét Magyarország legnagyobb digitális pedagógiai eseménye – mondják a szervezők. A Digitális Jólét Program 2,4 milliárd forintos támogatásával márciusban adták át az országban elsőként a nyíregyházi tudásközpontot, melynek üzemeltetője a Nyírinfo Nonprofit Kft. 6 vidéki városban működik majd ilyen intézmény. A pályaorientációt segíti egy okos mérőeszköz, mely játékos, aktív teszt kitöltésével a gyerekek készségeit és képességeit méri.

„Robotok, ipari robotika, illetve oktatási célú robotika is. Különböző foglalkozásokat hirdetünk meg, elsősorban iskolai csoportoknak. Ezek keretein belül a gyerekek megtanulhatják a programozás alapjait, illetve megismerkedhetnek a 3D nyomtatással is, ami szintén nagyon fontos terület manapság. Megtanulhatják, hogyan lehet olyan programot megírni, aminek az eredményeképpen egy tárgyat ők maguk is ki tudnak nyomtatni, tehát új dolgot tudnak létrehozni, az alkotásban is el tudnak így merülni” – tájékoztatott a tudásközpont vezetője, Béres Edina.

A Digitális Tudásközpont nem az egyedüli intézmény, mely a tudás szolgálatában áll, hiszen működik a Nyíregyházi Egyetemen a LEGO Education program, van oktatóterem az Eötvös József Gyakorló Iskolában, illetve a Nyíregyházi Szakképző Centrum Digitális Alkotóműhelye is a korosztály rendelkezésére áll. A tudásközpont ingyenes foglalkozásaira a www.digitalis-tudaskozpont.hu honlapon lehet regisztrálni.