Digitális oktatás az általános iskolákban – A pedagógusok is várják már a találkozást
Fotó: Illusztráció

Április 19-én, vagyis jövő hét hétfőn indul újra a jelenléti oktatás az általános iskolákban. A digitális oktatás 2020-as tapasztalatait felhasználva, most gördülékenyebben zajlik a tanítás, ennek ellenére a pedagógusoknak már hiányzik a személyes találkozás.

Üresek a nyíregyházi általános iskolák is, a járványügyi helyzet miatt pár hete ismét bezárták az intézményeket. Az online oktatás tavaly már egyszer hosszú heteken át tartott Magyarországon, most ismét különböző felületeken és különböző programok segítségével tudják leadni a tananyagot a pedagógusok. A gyerekek nagy része örül, hogy nem kell korán kelni, az osztálytársak és a közösség viszont nekik is hiányzik, akárcsak a tanároknak.

Sérülékeny szociális kapcsolatok

„Nagyon hiányoznak a kollégáim és a gyerekek is, a pedagógiai pálya egyik nagy varázsa, hogy személyes térben vagyunk együtt és megosztjuk a kis problémáinkat vagy a gyerekek is elmondhatják a problémáikat, ezek nagyon hiányoznak. Ezekből az élményekből táplálkozunk, amikor közös programok vannak, amikor elmegyünk kirándulni, tehát amikor nem csak az iskola falai között vagyunk együtt. A szociális kapcsolatok a legsérülékenyebbek” – erről mesélt Lugosi Mónika, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik pedagógusa, aki azt is hozzátette, próbálnak online is élő órákat tartani.

A digitális óra is rendes óra

Hasonlóan nyilatkozott Gelsi Virág is, a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének pedagógusa. Ő is szereti, ha interaktív az óra, még ha számítógépen keresztül is kell leadni a tananyagot. A digitális órának ugyanolyan fontosnak kell lenni, mint amikor jelenléti oktatás van.

„Mindig az órarend szerint bejelentkezek az összes csoportomhoz és akkor látom és hallom őket. Van házi és dolgozat is, illetve hangos olvasás is, hogy megmaradjon számukra is az az érzés, hogy iskolába járunk, csak nem jövünk el otthonról, de attól még iskola van és teljesíteni kell, és év vége is lesz. Jegyet is kell adnunk, azt pedig csak úgy tudunk, ha ők teljesítenek és viszonylag aktívan vesznek részt az órákon” – tette hozzá Gelsi Virág.

Jövő héten nyit az iskola

„Jövő héten kezdjük, vagyis igazából folytatjuk az iskolát és maradt két hónapunk, ebben az időben minél több tudást kell átadni a gyerekeknek. Ennek az időszaknak a tanulsága az iskolában és az életben is, hogy fontos a tervezés, de nagyon fontos az alkalmazkodás is. Nem tudjuk, mi lesz még fél év vagy egy év múlva. Aki tud alkalmazkodni és mindig keresi a fejlődési lehetőségeket, az biztosabb lábakon áll a mindennapokban” – ezt már Roma Ádám mesélte, aki szintén a Petőfi Sándor Tagintézmény pedagógusa. Ő különböző felhívásokkal és kezdeményezésekkel is próbálja tartani a kapcsolatot a diákokkal.

Az online oktatás részleteiről, valamint a pedagógusok módszereiről és véleményéről a kedd esti Nyíregyháza Most-ban láthatnak egy hosszabb összeállítást.