Digitális mintaprojekt: 3D nyomtatás a Krúdyban

Mintaiskola program keretében egy 3D nyomtató került a Krúdy Gyula Gimnáziumba. A diákok áprilisig ismerkedhetnek meg az új technológia rejtelmeivel. A pályázat kikötése, hogy ez idő alatt egy szórakoztató, ugyanakkor a tanulást segítő társasjátékot is el kell készíteniük vele. Király Tibor, a Krúdy Gyula Gimnázium rendszergazdája elmondta, egyszerre négy személy kell, hogy játszhassa a társast, a nyomtatóval kell elkészülnie a bábuknak, a kockáknak, és lehetőleg a 25 százalékának magának ennek a játéknak. Ezenkívül egyedi legyen, továbbá valamilyen tantárgyhoz kell hogy kapcsolódjon, s inspirálja a gyerekeket új ismeretek elsajátítására.


 

Interaktív tanulás

 

 

Amennyiben a pályázat sikeres, akkor az iskola végleg megkapja a nyomtatót. Ez a diákok tanulása szempontjából is hasznos lehet, hiszen a XXI. századi technológiát már számos területen alkalmazzák, mint például az autógyártás, az építőipar vagy az orvostudomány, amelyekbe így már most belekóstolhatnának a fiatalok.

További képekért kattintson a fotóra!

Mácsai Gergő, a gimnázium tanulója szerint például az informatikában lehet segítségükre, hiszen gyakorolhatják a programozást, s amit így elkészítenek, azt ki is tudják nyomtatni.


 

Digitális írástudatlanság felszámolása

 

 

A Krúdy Gyula Gimnázium a Digitális Mintaiskola program nyíregyházi mintaintézménye. A projekt 2017-ben indult a digitális pedagógiai fejlesztések első lépéseként. Célja, hogy a digitális kompetenciák elsajátítását biztosítsa mindenki számára, vagyis senki se hagyhassa el az oktatási és képzési rendszert anélkül, hogy a munkaerőpiac által elvárt digitális alapkészségekkel ne rendelkezne. A program keretében szeretnék elérni az iskolák teljes, nagy sávszélességű WIFI-s lefedettségét, amely itt áprilisban megvalósul, szintén T-Systems büdzséből. Valamint azt, hogy az intézmények tantermei rendelkezzenek interaktív táblákkal, 3D-s megjelenítő eszközökkel és szemüvegekkel, 3D-s nyomtatókkal, programozható robotokkal, és különböző kísérleteket támogató szenzorokkal, adatgyűjtőkkel.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)