Digitális forradalom: meet-up a vármegyei kereskedelmi és iparkamaránál

Vállalkozóknak hirdetett Adatvédelem a pénzügyekben – digitális megoldások címmel ún. meet-upot, vagyis interaktív délelőttöt a PRIMOM, a vármegyei kereskedelmi és iparkamarával, illetve azokkal a szervezetekkel, akik a digitális világ, digitális vállalkozások fejlesztése ügyében dolgoznak együtt. A jelenléti formán túl több érdeklődő kapcsolódott az előadáshoz online keretek között.

 A korlátlan lehetőségek idejét éljük a digitális világban, mely persze számtalan kockázattal, veszéllyel, és persze előnyökkel, de tanulnivalóval is jár. A PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány és más szakértő cégek vállalkozásfejlesztéssel foglalkoznak.

„Részt veszünk egy pályázatban, konzorciumban 11 partnerrel, amelynek az a neve, hogy Európai Digitális Innovációs Központ. Ennek az a lényege, hogy a magyar vállalkozókat tanácsadással, képzéssel segítsük abban, hogy a digitalizáció révén hatékonyabban működjenek, a digitális tudásukat növeljük. Ezen pályázat keretében a részt vevő konzorciumi partnerek, nagyrészt egyetemek – a BME, az ELTE, az Edutus –, akik abban segítenek, hogy képzéseket szerveznek a vállalkozók részére, mi pedig mint alapítvány, segítünk meet-upok megszervezésével, illetve ingyenes tanácsadással, az üzletfejlesztés, valamint a forráshoz jutás témakörben”

– tájékoztatott Hargitainé Tolnai Andrea, a PRIMOM ügyvezetőigazgató-helyettese.

Hibrid formában hirdették a tájékoztató rendezvényt, úgyhogy többen online módon csatlakoztak a vármegyei kereskedelmi és iparkamarában szervezett programhoz.
A digitalizáció nem szükség, hanem létkérdés lesz – kezdte mondandóját a vendégelőadó. Hazánkban sajnos méltatlanul kevés a digitalizált vállalkozás, így egyre többen tapasztalják, hogy ezen a téren fejlettebb szomszédaink bekebelezik a vállalkozásokat, például a magyar webshopokat. 

„Az EDIH program azt jelenti, hogy a magyar kormány és az Európai Unió társfinanszírozással létrehozott innovációs központokat, ahol szakértő cégek vállalkozásfejlesztéssel foglalkoznak, és segítik a vállalkozásokat a digitális úton”

– fogalmazott dr. Halász Rita, a Blockchain Magyarország Egyesület alelnöke.

Érinti mindez a kis- és középvállalkozásokat éppúgy, mint a startupokat. A Blockchain a Pénzügyminisztérium háttérszervezete, hidat képez, információt szolgáltat a kormány és a vállalkozói szféra között – tájékoztatott a vendég, aki a DigitalTech EDIH program konzorciumi tagja is. 

„Mi ebben a programban blockline technológiával foglalkozunk, ami sokaknak a kriptovaluták vagy a bitcoin kapcsán lehet ismert. Meg fogjuk nézni, hogy ennek a technológiának milyen más felhasználási módjai vannak. A vállalkozások adatvédelemre, üzleti titok védelmére hogyan használhatják ezt a technológiát?”

– mondta a vendég.

A korábbiaknál lényegesen gyakoribb kiberbiztonsági kockázattal kell számolni szinte mindenkinek – fogalmaznak a tényekről a szakemberek. A jövőben – éppen a digitális tér miatt – egyre fontosabb lesz az adataink védelme. Szakértői segítségért az innovációs központhoz fordulhatnak, illetve a www.digitaltech.hu oldalon olvashatnak a programról. Bejelentés alapján a rendőrség is tudomást szerez a visszaélésekről. Együttműködési megállapodás szerint egyre nagyobb számban előfordul, hogy nyomra vezetnek az információk, sőt nemzetközi szinten, különféle elemzési eszközökkel jó eredménnyel találnak rá a támadókra, bűnözőkre.