Diákmunka program –Több mint félmilliárd forintból, 4665 tanulónak biztosított munkát
Fotó: Szarka Lajos

Félmilliárd forintból, összesen 4665 tanulónak biztosított munkalehetőséget a megyében a kormány nyári diákmunka programja. A 16 és 25 év közötti nappali tagozatos tanulók július elseje és augusztus 31-e között dolgozhattak önkormányzatoknál, a mezőgazdaságban vagy a vendéglátás és turizmus területén.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium idén országos szinten közel 30 ezer tanulót tudott bevonni a diákmunka programba. A hárommilliárd forintos támogatási keretből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe közel félmilliárd forintnyi összeg érkezett. A Kormányhivatal sajtótájékoztatóján elhangzott, a 2013 óta működő programra idén különösen nagy szükség volt, leginkább a turizmus vendéglátás területén számítottak a diákokra - mondta el Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

„A koronavírus-járvány miatt ez az ágazat egy kicsit csúszással indult, viszont az által, hogy tavasszal mindenki rendkívül fegyelmezett volt, és betartotta az előírásokat, amelyeket be kellett tartani, így lehetőség nyílott arra, hogy a nyár az mégse úgy teljen el, mint ahogy a tavaszunk telt, és bizony, ezek a vállalkozások, amelyek a vendéglátással foglalkoznak, számukra egy nagy segítség volt a diákmunka, a diákmunkának ez a támogatott formája.”

A program július elsején indult és augusztus 31-ig tartott, 16 és 25 év közötti nappali tagozatos diákok részvételével. A programnak ahogy a korábbi években, idén is két pillére volt, dolgozhattak az önkormányzatoknál vagy a mezőgazdaság és a turizmus vendéglátás területén.

„Ötszázmillió forint volt az ez évi forrásunk, a bevonási létszám pedig 3000 fő. Ezt 4665 fővel, tehát 155%-kal tudtuk ebben az évben teljesíteni. Azt gondolom, hogy nagyon sikeres volt a program, az önkormányzatoknak 6 órás, 100 százalékos foglalkoztatást tudtunk biztosítani, tehát a bruttó bért és az azt terhelő 15 százalékos szociális hozzájárulási adót, a mezőgazdaságban, turizmusban és vendéglátásban érdekelt munkáltatóknak pedig a bér és az azt terhelő Szocho 75 százalékát tudtuk támogatni.” - hangsúlyozta Dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának főosztályvezetője.

A diákok fizetése a Munka Törvénykönyve szerint alakult, ennek megfelelően legalább a 210.600 forintos garantált bérminimumot, valamint a bruttó 161.000 forintos szakképzetlen minimálbért kapták meg a nyolc órában foglalkoztatottak.

Kapcsolódó galéria

Diákmunka sajtótájékoztató 20200903