Deák Akadémia Nyíregyházán

Kemal Atatürkről, a Török Köztársaság megalapítójáról és első elnökéről hallgathattak meg előadást azok, akik részt vettek a Deák Akadémia történelmi estjén. A múltról szóló sorozat korábbi évadában már szó volt 20. századi politikusokról, akkor magyar államférfiak álltak a beszélgetések középpontjában.


Ismeretszerzés és szemléletformálás

 

Felbermann Endre, a Deák Ferenc Akadémia Egyesület elnöke azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a rendezvénysorozat célja az ismeretterjesztés. Hozzátette: olyan új történelmi adatokkal kívánják ellátni a hallgatóságot, amelyekkel történelemtudatukat formálhatják. Mindezeken túl a szervezők megpróbálnak nevelő hatással is lenni az emberekre úgy, hogy a toleranciaképességük, az egymás megbecsülése és a demokráciába vetett hitük erősödjön.

Az ismeretterjesztő előadásokon a legújabb történelmi kutatások eredményeivel ismertetik meg a hallgatóságot. A 15. sorozat első estjén így arról a török politikusról volt szó, akit a mai napig személyi kultusz övez Törökországban.

 

Kemal Atatürk

 

Kövecsi-Oláh Péter, doktorandusz-hallgató történész-turkológusként kutatási területéről a 20. századi török-magyar kapcsolatok alakulásáról tartott előadást, amelyen nem csupán Kemal Atatürkről volt szó, hanem a Török Köztársaság első 15 évéről is.

A Deák Akadémia előadásain ismert és elismert történészek tartanak előadást, a következő alkalommal Edvárd Benesről és politikájáról lesz szó.

M. E.