Csütörtök délután megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét nyíregyházi programsorozata
Fotó: Szarka Lajos

Dedikálás, könyvsátrak, könyvbemutatók, író- olvasó találkozók, folyóirat megjelenések és esti koncertek teszik teljessé a 17-ig tartó rendezvénysorozatot.

A főszervező, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az Olvasó vagyok szlogennel jelentkezett idén, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepén országszerte június 13. és 17. között. A Móricz Zsigmond Könyvtárban is az olvasók az elsők, fogalmazott köszöntőjében az intézmény igazgatója. Tomasovszki Anita elmondta:

Az olvasás él, egyre többet olvasnak, használják a könyvtárat még akkor is, ha a digitalizáció, az új technikai vívmányok az olvasói szokást kicsit megváltoztatják. Talán változik az olvasás közege, a módszertana, de rengeteget olvasnak a fiatalok is. Újra népszerűek az olvasótáborok, melyet tavaly mi is indítottunk. Azzal a szemlélettel várjuk ide a látogatókat, hogy olvassanak, és személyesen találkozzanak írókkal, költőkkel és magát az alkotót, az embert, emberi sorsokat is megismerhetnek.

Vári Fábián László a Gondolatok a könyv ünnepén irodalmi esszével állt színpadra, melyben gyerekkori emlékeitől indulva jutott el a kortárs magyar irodalomig. Megidézte Kányádi Sándort, Ratkó Józsefet, a csalogató Nyírséget, és persze kiemelt helyet kapott az irodalmi emlékek között Krúdy Gyula.  

Vári Fábián László József Attila-díjas író, költő, műfordító hozzátette:

Kell-e ma Krúdy? Van-e a Nyírségnek igénye a minőségi irodalomra? Akár kell, akár nem, Krúdy volt és lesz, de utána is volt, van és bizonyára lesz a jövőben is Nyíregyházán irodalmi élet. A Vörös Postakocsi ma márkás gumikkal felszerelt kerekei nem zörögnek. Utasai saját művészi esztétikai szűrőiken áteresztve egy Krúdy korában még elképzelhetetlenül fejlett műszaki és szellemi környezetben élő közösség krónikáját írják, akárcsak a Partium című testvérlap szerezői.

A szerző bemutatta a „ Kakukknővér „ című, ruszinból fordított balladás kötetét, illetve önéletrajzi elemeket is tartalmazó regényét, a Vásárteret.

Meseíró, Böszörményi Gyula, Gyuris Tibor, a Jósa András Múzeum könyvszerkesztői voltak a nyitó nap főszereplői. A nyíregyházi tárcaíró bloggerek, Nagy Zsuka és Karádi Zsolt is a rendezvény vendége volt. A szombat jobbára irodalmi folyóiratok, a Kamasz Terasz  ifjúsági írókör bemutatójával folytatódik. Bauer Barbara és Sipos László is a bemutatkozó szerzők között lesz.