Csökkenő hitelek, stagnáló betétek

A lakosság hitelállománya augusztus végén 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a devizahiteles elszámolások elkönyvelése (március vége) óta 2,5 százalékos a csökkenés, vagyis az egyébként növekvő hitelkihelyezések még mindig nem kompenzálják a törlesztéseket. Devizahitelből 201 milliárd forint maradt a lakosságnál augusztus végére, miután a jelzáloghiteleket már forintosították, az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosítása pedig november-decemberben várható. A 6061 milliárd forintos teljes banki lakossági hitelállomány mindössze 3,3 százalékát jelentik ma a devizahitelek.

 

MINIMÁLISRA CSÖKKENT KAMATOK

 

Míg a hitelfelvevőknek örvendetes, a bankbetéteseknek fájdalmas a kamatszint általános csökkenése. Augusztus már a második hónap volt, amikor az új, éven belüli forintbetétek átlagkamata nem érte el az 1 százalékot sem: a legfrissebb adat szerint mindössze 0,86 százalék, amit érdekes módon az éven túl lekötött euróbetétek átlagkamata is némileg meghaladott.

 

STAGNÁLÓ BETÉTÁLLOMÁNY

 

Míg 2013-ban ütemesen vonta ki a betétekből a lakosság a pénzét az alacsony kamatszint miatt, mára ez lényegében megállt, és stagnál a betétállomány tranzakciós alapon is: augusztusban mindössze 3,5 milliárd forinttal több pénzt vett fel a bankokból a lakosság, mint amennyit elhelyezett. Ezzel együtt is a lakossági bankbetétek állománya 2,2 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, vagyis nem mozgatta meg ebből a szempontból a lakosságot a további kamatcsökkenés. A lakossági betétállomány (6821 milliárd) most már jóval magasabb, mint a hitelállomány (6061 milliárd forint).

Sz. T.