Csobog az új patak Sóstón!
Csobog az új patak Sóstón!

Mint korábban beszámoltunk róla, Nyíregyháza MJV Önkormányzata százszázalékos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert Sóstógyógyfürdő komplex turisztikai fejlesztésére, a kivitelezési munkálatok 2021. év végén fejeződtek be. Az Aquarius Élményfürdő előtt épült új szökőkúttól hangos a sajtó és a közösségi média, rengetegen osztanak meg képeket a közel 500 négyzetméteres, hang- és fényeffektekkel kiegészített vízjátékot adó szökőkútról, amely április 14-én mindennapi működésbe lépett, és a turisztikai szezonhoz igazítva folyamatosan, és egyre bővülő rendben fog működni.

Köztudott, hogy Sóstógyógyfürdő igazi vízi paradicsom, ezen imidzs erősítése volt az egyik fő koncepció a tavaly befejeződött projekt során. Ennek kapcsán adta magát a gondolat, hogy az új szökőkút építésén túl a Tófürdő előtti, valamint a székelykapu mögötti, korábban meglévő szökőkutak is megújuljanak. Ezek már rossz műszaki állapotban voltak, így elbontották őket és a helyükön ugyanazokkal a méretekkel, hasonló, de modernebb vízképekkel új, kör szökőkutak létesültek. A két szökőkút elhelyezkedéséből született a gondolat, hogy a kettő között egy 2 méter széles, 10 lépcsőből álló összekötés létesüljön, melyben szintén vízkép fúvókák kaptak helyet, az összekötésben áramló víz pedig egy patak vízfolyását imitálja. A patak és a megújult szökőkutak teljes hosszban megvilágítottak, két oldalán futó sétányok három helyen gránit lépőköveken keresztül átjárhatók. A változó fények és vízjátékok igazán különleges látványt nyújtanak.

Fontos szempont volt az energiatakarékosság is, így mindkét szökőkút víztakarékos, visszakeringetős rendszerű vízgépészeti berendezéssel működik. A rendszer lényege az, hogy a vízkép létrehozásához szükséges nyomás és vízáramlás biztosítása, a medencében és a kiegyenlítő tározóban tárolt víz zárt rendszerű, szivattyús visszaforgatásával történik, nem pedig az ivóvízhálózat nyomásának és vízhozamának felhasználásával.

A beruházás során számtalan elemmel gazdagodott Sóstógyógyfürdő, többek között zárt csapadékvíz-elvezető rendszer jött létre, parkolók újultak meg, új sétányokat alakítottak ki, öntözőhálózat kiépítése és trambulinpark építése is megvalósult. A zöldfelületi rekonstrukció során 27 294 négyzetméter területen történt gyepesítés, valamint 64 db lombhullató fa, 16 db örökzöld fa, 1879 db cserje és 503 db évelő növény került kiültetésre. Mindezeken túl kerékpárkölcsönző és szervizpont kialakítása is megtörtént a Parkfürdő főbejáratánál, továbbá 3 db automata működésű, nyilvános WC telepítése.

Összességében elmondható, hogy tovább épült és szépült Nyíregyháza büszkesége, Sóstógyógyfürdő, így a helyi lakosok és az ide érkező turisták ugyanolyan szerethető, de még modernebb, az igényeiket magasabb szinten kiszolgáló környezetben pihenhetnek.