Csimpaszkodni tanul a kis gibbon

2016 februárjában mutatta meg a külvilágnak a büszke papa, Muki és hitvese, a svéd származású Maritha családjuk legifjabb tagját. A kis gibbonbébi a Nyíregyházi Állatparkban született, abban a családban, amelyik 2007-től él együtt. Vele öt tagú lett a gibbon família. A fehérkezű gibbonok monogám párkapcsolatban élnek, a nőstények 30 heti vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit 4-7 hónapos korukig szoptatnak.

 

A legakrobatikusabb főemlősök

 

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való élethez alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, ezzel végzik legjellegzetesebb mozgásformájukat, amikor egyik kezükről a másikra lendülve közlekedne a fákon. Ez a helyváltoztatási mód egyedülálló az állatvilágban. Függeszkednek, fogásról-fogasára haladnak anélkül, hogy a lábukat használnák.

 

Gibbon-show a majomszigeten

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, az apróság az élete első négy hónapját édesanyjába csimpaszkodva töltötte, most pedig már a testi adottságait kezdi kihasználni, és egyre ügyesebben tud ő is csimpaszkodni. Hozzátette, ez még nem megy olyan ügyesen neki, mint a nagy tesóknak, vagy az apukának, de anyai felügyelettel most már ő is az alsóbb ágakon ő is vígan ugrándozik.

 

Ugrándoznak és „énekelnek”

 

A látogatók a különleges majom szigeten tekinthetik meg a mindig mozgásban lévő családot. Itt mindössze egy vizesárok választja el a nézelődőket a főemlősöktől, így szinte közvetlen közelről tanulmányozható viselkedésük. Aki szerencsés, meghallgathatja a gibbonok jellegzetes énekét is, amit leginkább napfelkeltekor adnak elő, jelezve ezzel lakó,- és táplálkozási területük határait. A gibbonok veszélyeztetett állatok, hiszen eredeti élőhelyükön, Ázsiában folyamatosan pusztul természetes környezetük, de az illegális állatkereskedők is veszélyeztetik a populációt. Éppen ezért az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket. Ehhez csatlakozott a Nyíregyházi Állatpark is, így a kölykök, ahogy 5-6 éves koruk körül elérik az ivarérett kort, elköltöznek egy másik, európai állatkertbe.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)