„CseppetSem!” Program – 11 helyszínen gyűjtik ezentúl a használt sütőolajat Nyíregyházán

Nyíregyháza is csatlakozott a „CseppetSem!” Programhoz, ennek keretében tizenegy helyszínre helyeztek ki használt sütőolaj-gyűjtő pontokat a városban. Az edényekbe lezárt csomagolásban lehet elhelyezni az anyagokat, így például műanyag étolajos flakonban vagy befőttesüvegben. A program keretében összegyűjtött olajat hazai feldolgozóüzembe szállítják, ahol újrahasznosítják.

A Körte utca 49. szám előtt adták át jelképesen mind a 11 gyűjtőedényt Nyíregyházán, ide is várják ezentúl a használt sütőolajat a lakosságtól. A leadható anyagok listáján szerepel a sütőolaj, sütőzsiradék, kókuszolaj, pálmaolaj, vaj és margarin. A piacon a legkorszerűbbnek számító, 800 literes zárt, felső bedobónyílással rendelkező edények érkeztek a város különböző pontjaira.

Környezetszennyező hatás

Fontos a lakosság figyelmét felhívni, hogy a használt olajat ne a lefolyóba öntsék, mert ezzel súlyosan szennyezik a környezetet – ezt hangsúlyozta a nyíregyházi Zöld Akciócsoport egyik alapító tagja.

Sokan nem tudják, hogy a csatornába öntött olaj milyen szennyezéssel jár. Egy csepp olaj ezer liter vizet tud megszennyezni és a csatornából ez egy természetvédelmi területre folyik itt a mi esetünkben Nyíregyházán, tehát nem csak a csatornánkat terheli a zsiradék feltapadásával, hanem kikerül a földjeinkre és így erősen szennyezi a környezetünket.” – nyilatkozta Maczkó Anikó.

A Zöld Akciócsoport 2021 januárjától folytat tárgyalásokat a CseppetSem! Program koordinátorával, ennek eredménye, hogy már tizenegy oktatási intézményben is van gyűjtőpont, valamint a Nyíregyházi Kosár Közösségben és egy Család utcai cukrászdában.

11 helyszín

A lakosság ezentúl tizenegy gyűjtődobozba tudja leadni a használt olajat, ezek pontos címe:

  • Fazekas János tér 22. társasház mögött

  • Fazekas János tér 7. társasház mögött

  • Jósa András utca 15.

  • Korányi F. köz 56. (ABC előtt)

  • Körte utca 49.

  • Ószőlő utca 77. (ABC előtt)

  • Stadion utca (Coop mellett)

  • Szántó Kovács János utca 4. társasház mögött

  • Széna tér 10. emeletes 1-2.sz.

  • Váci Mihály utca 62. társasház mellett

  • Búza téri Piac

A helyszínekről az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel is egyeztetett a városüzemeltető Nyírvv Nonprofit Kft., ezután jelölték ki ezeket a címeket. A gyűjtőedényekbe tilos kommunális vagy szelektív hulladékot, szintetikus olajat vagy motorolajat rakni.

Csatlakozott az önkormányzat

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata azért is csatlakozott a programhoz, mert jó kezdeményezésnek tartja – mondta a pénteki sajtótájékoztatón a város alpolgármestere.

A töltöttségi állapotuk alapján folyamatosan ürítik majd ezeket az edényeket. Ez egy igazi zöld gondolat, az összegyűjtött olajat 100 százalékig feldolgozzák. Mi magunkat is megvédjük ezzel a környezeti károsodástól és megvédjük Nyíregyháza csatornarendszerét is attól a szennyeződéstől, amely a későbbiekben még nagyobb károkat tud okozni. Segítsük és védjük környezetünket.” – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

Országos kezdeményezés

Cserháti László, a „CseppetSem!” Program vezetője korábban Budapesten egy kerületi önkormányzatban dolgozott, a polgármesteri kabinet tagjaként környezetvédelmi témákkal foglalkozott, akkor vetődött fel először a gyűjtőprogram indítása, lassan tíz évvel ezelőtt.

A program két évvel ezelőtt, 2020 szeptemberében indult, azóta több mint 1250 településen közel 2700 gyűjtőpontunk van, önkormányzatok, iskolák, óvodák, kereskedelmi cégek az együttműködő partnereink. A rendszer folyamatosan fejlődik, naponta egyre több település és intézmény csatlakozik.” – tette hozzá Cserháti László.

Hazai hasznosítás

A leadott anyagokat elszállítás után a törökbálinti telephelyünkön dolgozzuk fel, itt átszűrjük az anyagot. Nem kell a leadás előtt átszűrni, körülbelül 10-15 százalék az, ami zaccként jelenik meg az anyagban. Ezt biogáz üzemekbe továbbítjuk és ott elektromos energia előállítására használják fel, az átszűrt tiszta anyagot a komáromi biodízel alapanyag készítő üzembe továbbítjuk, tehát száz százalékban újrahasznosításra kerül az anyag és a csomagolás is. Mind a műanyag, mind az üvegcsomagolást külön gyűjtve újrahasznosításra kerül.” – nyilatkozta a program vezetője.

A gyűjtőpiacon már megjelentek külföldi multi hátterű cégek is, akik az anyag jelentős részét külföldre viszik, a CseppetSem! Program viszont a magyar gazdaságot gyarapítja az összegyűjtött anyagok által. Cserháti László azt is hozzátette, a havonta gyűjtött mennyiség folyamatosan gyarapszik, az első hónaphoz képest már százszoros mennyiséget gyűjtenek össze. A program keretében eddig közel 800 tonnányi anyag gyűlt össze, de ez a szám minden hónapban emelkedik.

Kapcsolódó galéria

CseppetSem! Program Nyíregyházán