Csengének, ha nincs fájdalma, akkor minden percben mosolyog, így fejezi ki az érzéseit!
Csengének, ha nincs fájdalma, akkor minden percben mosolyog, így fejezi ki az érzéseit!

Önfeláldozók, alázatosak, és harcosok. Számukra az élet nehezebb utat jelölt ki, mégsem adják fel, és a nap 24 órájában, álmaikról lemondva, sokszor erőn felül teljesítenek. A hétköznapi hősök nincsenek rivaldafényben, alig ismerjük őket, pedig fáradságot nem kímélve, folyamatosan harcolnak. Ganyi Károly, ismertebb nevén Üvegfiú, a Tégy Jót Alapítvány kuratóriumi elnöke, édesanyja emlékére álmodta meg és hívta életre az Angyalom díjat, melyben szeretné felhívni a figyelmet azokra a hétköznapi hősökre, azokra a szülőkre, akik elszigetelődve a társadalomtól fogyatékkal élő gyermekeikért küzdenek. Jó esély van rá, hogy a díjnak idén nyíregyházi döntőse is lehet...

Délután kettő óra van, Csenge az ágyon fekszik. Kint sötét felhők gyűlnek az égen, de õ csak az eső kopogását hallhatja, mert nem lát. Hétéves, nem tud magától felülni és szavak sem hagyják el a száját. Néha azonban hangosan felkacag, és gyakran csapkod a lábaival. Ha nincs fájdalma, minden percben mosolyog. Ilyenkor boldog!

4-es fokú agyvérzést kapott

Csenge 650 grammal és 35 centiméterrel, 26 hétre született, sürgős császármetszéssel. Nem sokkal világrajövetele után 4-es fokú agyvérzést kapott és ennek következtében nem képes az önellátásra. A nap 24 órájában, 27 éves édesanyja, Dobránszki Anita van mellette, amíg az édesapa, Tibor dolgozik, a kisöcs, Zétike pedig az óvodában van.

Anita és férje, Tibor sokat mosolyognak. Árad belőlük a határozottság és a nyugalom, pedig fiatal koruk ellenére, életük szinte minden perce a küzdelemről szól. Mint a legtöbb szülő, ők is a legjobbat szeretnék gyermekeiknek, csak van, amihez a szeretetük kevés: Csenge utóbbi öt születésnapját és névnapját a kórházban töltötték, mert hiába óvják, féltik őt, a gyenge immunrendszere miatt bármilyen betegséget nagyon könnyen elkap.

Probléma nélkül zajlott le a terhesség

– Csenge február 2-án lesz 8 éves. A terhességem vele tulajdonképpen problémamentes volt, kezdetben úgy tűnt, hogy egészséges és minden rendben, de aztán az AFP véreredményem (ki tud mutatni bizonyos magzati rendellenességeket) azt mutatta, hogy Down-szindrómás lehet – emlékezik vissza Anita, aki talán már soha nem kap választ a miértre. – Nem sokkal később aztán váratlanul be is indult nálam a szülés és 26 hétre megszületett Csenge – folytatta. – Azonnal újra kellett éleszteni őt, majd másnap 4-es fokú agyvérzést is kapott, ezt követően pedig 2,5 hónapig lélegeztetőgépen tartották életben. Az orvosok azt mondták, hogy készüljünk fel a legrosszabbra. Nehéz volt ezt felfogni, hiszen az első gyermekünk, nagyon féltünk és nagyon féltettük őt, de szerencsére velünk van, még ha nem is úgy éli az életet, mint a vele hasonló korúak: önellátásra teljesen képtelen, a nap 24 órájában felügyeletet igényel. Õ soha nem fog tudni ülni, járni, beszélni, vagy éppen magától enni. Ha nincs fájdalma, akkor viszont minden percben mosolyog, így fejezi ki az érzéseit, és ez erőt ad nekünk is. – Mi nem szégyelljük őt, ahová csak lehet, mindenhová magunkkal visszük – szól közbe az apuka.

Cél a döntő

Bár Anitáék erőn felül teljesítenek, így sem csak magukra gondolnak. Azt mondják, tudják és átérzik, hogy az Angyalom díjat minden fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülő megérdemelné. Ők most úgy tűnik, bejuthatnak a döntőbe (a középdöntő július 11-én éjfélkor zárul), de minden szavazatra szükségük van most és a középdöntőt követően is, amikor lenullázódnak a szavazatok és újrakezdődik a „szívvadászat”, hogy a legtöbbet gyűjtő elnyerhesse az Angyalom díjat. Díj azonban ide, díj oda, a Dobránszki szülők legfontosabb célja, hogy a nehézségek ellenére is a lehető legboldogabb életet teremthessék meg gyermekeiknek...

Szavazni az angyalom-dij.hu oldalon lehet, a szavazás fülre kattintva, a jelölteknél kiválasztva: Dobránszki Anita. A szavazás akkor érvényes, ha a kép alatt lévő szívre kattintanak, és az pirosra vált.