Családi nap az állatkertben – A szociális szférában dolgozók munkáját köszönték meg
Fotó: Trifonov Éva

Több mint háromezer fő vett részt a szociális gondozók, ápolók családi napján a Nyíregyházi Állatparkban. Az Élet Forrása Egyesület 51 intézmény munkatársainak és családjainak szervezett programot, ezzel is megköszönve azt a kiemelkedő munkát, amit a koronavírus-járvány alatt végeztek.

Az Élet Forrása Egyesület programsorozatának legutóbbi állomása egy közös családi nap volt a Nyíregyházi Állatparkban. 51 intézménnyel és 3000 fővel érkeztek szociális gondozók és ápolók, valamint családtagjaik. A szervezés nem kis feladat volt, az egyesület megköszönte az állatkert együttműködését és segítőkészségét is. Az elnök, Hadobásné Kiss Hedvig beszédében kiemelte, büszkék a megyebeli ápolók és gondozók minőségi munkájára.

„Összességében elmondhatjuk, hogy ezek az ápolók, gondozók a szakmának a bizonyos szociális ápoló és gondozó területén a maximumot nyújtják. Akkora öröm és boldogság, hogy taníthatom őket, vizsgáztathatom őket és így ezáltal képet kapok arról, hogy most ők valóban hogyan is teszik. Az elmélet és a gyakorlat, – azt szoktuk mondani –  hogy nem vág össze, de itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindig is arra törekedtem és törekszenek az ápolók is, hogy ez egy legyen. Amit megtanulnak a tankönyvben elméletben, azt folytatják a gyakorlatban. Ez volna a lényege, hogy jó gyakorlatokat hajtsunk végre, jó gyakorlatok legyenek, amelyeket megosztanak egymás között és itt a megyében a 97 intézmény már erre törekszik.” – mondta Hadobásné Kiss Hedvig, az Élet Forrása Egyesület elnöke.

Az intézmények átadják egymásnak a jó gyakorlatokat, ezzel is tudnak fejlődni, hogy egyik a másiknak példát mutat – tette hozzá az elnök.

Köszönet a dolgozóknak

Az Élet Forrása Egyesület az állatkerti látogatással a szociális és egészségügyi területen dolgozóknak szerette volna megköszönni azt az áldozatos munkát, amit az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány kapcsán végeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőkért. Dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, idősödő társadalomban élünk, így a szociális szférában dolgozók munkájára egyre nagyobb az igény.

„Az idős emberek, a mi szüleink vagy nagyszüleink, ha oda kerülnek, akkor minőségi életet szeretnének élni. Az elmúlt napokban több demencia gondozó vizsgabizonyítvány átadásán vettem részt és láttam milyen lelkesek. Azt gondolom, hogy ez a nap is ráirányítja a figyelmet a szociális szférában dolgozókra, nem maradhatnak az árnyékban azért, amit tettek a pandémia alatt. Helytálltak, csak úgy mint az egészségügyi dolgozók, rendőrök, katonák, katasztrófavédők, hiszen az idős otthonokban nagyobb eséllyel terjedt a vírus. Mégis itt a megyében sikerült ezeket az idős otthonokat megvédeni a vírus terjedésétől.” – mondta köszöntőjében Dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő.

Fáradhatatlan dolgozók

A szociális szférában dolgozók nap mint nap találkoznak azokkal az idős emberekkel, akik nem csak hétköznap, hanem a hétvégéken és az ünnepnapokon is igénylik az ellátást, ezt a fáradhatatlan munkát meg kell nekik köszönni – így fogalmazott Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke a szombati családi napon.

„Ezt a munkát nem lehet elhivatottság, empátia és emberség nélkül végezni. Ezekben a dolgozókban ezek a tulajdonságok mind összpontosulnak. Ezt a munkát nem lehet elégszer megköszönni, ezért örülünk annak a szervezésnek, melynek a keretében most nem csak ők, a dolgozók, hanem a családtagjaik és a gyerekek is itt lehettek, hiszen egy szociális dolgozónak nagyon fontos, hogy olyan stabil családi háttere legyen, hogy ha hazamegy, akkor azt a stresszt, azt a rengeteg nehéz pillanatot fel tudja dolgozni. Ebben a legjobban a család tud neki segíteni, ezért nagyon komoly szervező munka, hogy most valóban az egész család itt tud lenni és ki tudnak kapcsolódni.” – mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.

A több mint háromezer vendég megismerhette az európai szinten is híres Nyíregyházi Állatparkot, a tölgyerdőben kontinensenként láthatta a több mint 500 faj 5000 egyedét a szombati családi napon.

 

Kapcsolódó galéria

Szociális gondozók, ápolók családi napja a Nyíregyházi Állatparkban