Családi házak, autók, irodai bútorok!? Érdemes böngészni a NAV online árverési oldalát!
Fotó: Illusztráció

Országosan mintegy kétezer ingóság között lehet válogatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online árverési felületén. Az oldalt bárki böngészheti, de a licitáláshoz ügyfélkapus hozzáférés szükséges. A felületen ingatlanok is elérhetők!

A NAV online árverési oldala már több mint tíz éve üzemel, a felületet évről évre egyre többen látogatják. Az Elektronikus Árverési Felületen a NAV által lefoglalt ingóságokra, ingatlanokra, valamint üzletrészekre lehet licitálni. Az árverésre meghirdetett tételek regisztráció nélkül is megtekinthetők, ám a licitláshoz ügyfélkapus hozzáférés szükséges. Akinek még nincs, néhány perc alatt nyithat ügyfélkaput a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányablakokban. Ehhez mindössze személyazonosító igazolványra és saját e-mail címre van szükség. Az ügyfélkapus azonosítást követően meg kell adni a kért személyazonosító adatokat, valamint telefonszámot és e-mail címet. Az árverési oldalon a keresés különböző kategóriákra, valamint megyékre szűkíthető. Az ajánlattevő személyes adatai nem nyilvánosak, azt az árveréskor senki nem láthatja. Magyar Norbert, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense kiemelte:

Ha valaki a licitálás folyamán megnyeri az árverést, ingóság esetében az illetékes adóigazgatóságon veheti át az adott ingóságot. Ingatlan esetében pedig előzetes feltétel, hogy a vételár, illetve az ingatlan becsértékének a 10 százalékát előzetesen be kell fizetnie az árverési folyószámlára. Hogyha ezt nem teszi meg, abban az esetben a licitálása nem érvényes.

A tapasztalatok szerint az ingóságok közül a gépjármű-árverések a legnépszerűbbek. Mivel már a becsérték ötven százalékával lehet az adott ingóságra licitálni, a vételár a piaci árnál jóval kedvezőbb is lehet. Nem példa nélküli ugyanakkor az sem, hogy a népszerűbb tételek értékesítése a kikiáltási ár felett történik. Fontos tudni, hogy ingatlanok és ingóságok megszerzésekor a nyertes vételi ajánlaton felül négy százalék vagyonszerzési illeték merül fel még plusz költségként.