Család a háborúban

A Margócsy család visszaemlékezései dr. Margócsy József irodalomtörténész hagyatékaként kerültek a Levéltárba. A család tagjai közkincsként szerették volna bemutatni a Nyíregyháza történetével sokat foglalkozó nyugalmazott főiskolai főigazgató összegyűjtött naplóit. A család a háborúban – A Margócsy család emlékei az 1944-45-ös évekből című kötet a feleség, dr. Margócsy Józsefné háborús visszaemlékezéseit, az édesanya, Algővér Erzsébet naplóját és dr. Margócsy Józsefnek, az amerikai fogságban írt jegyzeteit és a rabság emléke alapján készített szépirodalmi munkáját tartalmazza.
Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár igazgatója elmondta, dr. Margócsy József az egyik legismertebb személyisége Nyíregyházának. Sokat foglalkozott a város történetével: öt kötetben jelentette meg a város utcáinak, épületeinek történetét. Az igazgató hozzátette, a családjával eddig még senki nem ismerkedhetett meg, a családtagoknak a szépírói munkáját csak a 85. születésnapjára „Vedd szívesen csekély iratomat” című műből ismerhette meg az irodalmat kedvelő közönség. Ebben a kötetben a család többi nőtagja mutatkozik be.

További fotókért kattintson a képre!

Dr. Margócsy István és testvére, dr. Margócsy Klára rendezte kötetbe a szülők és a nagyszülők hagyatékát, amely 1944-től 1947-ig dolgozza fel a család történetét Nyíregyháza háborús időszakában.
Dr. Margócsy Klára elmondta, minden családban léteznek hagyományok. A múltidézés során azt mondta, gyermekként a nagyszülőkkel éltek együtt, de a háborús időkről nem sokat tudtak. A nagymama háborús naplóját most találták meg dr. Margócsy József hagyatékban.
A kötet hasznos és érdekes olvasmányélményt nyújthat azoknak, akik érdeklődnek a múlt, a történelem, a helytörténet, valamint a második világháború iránt, és aki azt szeretné megtudni, hogyan élték meg az emberek a világégés mindennapi borzalmait.

Mikita Eszter