Csabai László Artisjus Irodalmi Díjas – Február elsején adták át az elismeréseket

A nagydíjjal az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotását jutalmazzák, a további díjak célja, hogy ösztönözze a tehetségüket már vitathatatlanul bizonyított művészek további alkotómunkáját, mind szépirodalom, mind más irodalmi műfajok terén. Az idei díjazottak költészet, tanulmány, esszé/kritika és próza műfajokban nyújtott kiemelkedő teljesítményükért vehették át az elismeréseket. A díjátadó ünnepséget 2018. február 1-jén 18 órakor tartották a Budapest Music Centerben.

A 2018-as elismeréseket kapták:

Artisjus Irodalmi Nagydíj - Berkovits György: Magyar látvány (esszé)
Artisjus Irodalmi Díj – Turi Tímea: Anna visszafordul (költészet)
Artisjus Irodalmi Díj – Schein Gábor: Füst Milán (tanulmány)
Artisjus Irodalmi Díj – Földényi F. László: A melankólia dicsérete (esszé, kritika)
Artisjus Irodalmi Díj – Csabai László: Szindbád, a forradalmár (próza)

Csabai László Szindbád, a forradalmár című művéért részesült az Artisjus Irodalmi Díj elismerésben.

Az író 1969-ben született Nyíregyházán és kisebb megszakításokkal azóta is itt él; könyvtáros-nyelvtanárként dolgozik egy helyi szakközépiskolában. Írásait számos folyóirat közölte, A legyőzött című elbeszélésének adaptációját pedig a Magyar Rádió mutatta be. Szindbád, a forradalmár című könyve a harmadik Szindbád-története, amely 2017-ben jelent meg a Magvető Kiadónál, a Szindbád, a detektív (2010) és a Szindbád Szibériában (2013) után.

Ahogy Margócsy István fogalmaz laudációjában:

Csabai László nagyon jól ismeri a bemutatott társadalmaknak apró mozzanatait is, s oly széles epikai körképet tud nyújtani e társadalmak működéséről, amely felér sok tudományos elemzéssel is – holott az elvont tudományosságnak nyoma sincs írásaiban. E Szindbád-történetek olyanok, mint a régi-régi kalandregények: az izgalmas történetekkel, feszült cselekménnyel mindig a feltárt viszonyok végtelen bonyolultságára hívják fel a figyelmet.


Forrás: A Vörös Postakocsi Online

Fotó: KönyvesBlog