Costa Ricán ragadtak a járvány idején - Segítséggel jutottak haza a nyaralásról
Costa Ricán ragadtak a járvány idején - Segítséggel jutottak haza a nyaralásról

Török Andrea három éve él Németországban, egy logisztikai cég anyavállalatánál dolgozik Ulmban. Az eredetileg egyébként nyírpazonyi nő szabadságát töltötte Costa Ricán, amikor kitört a járvány. Az országot lezárták, és úgy tűnt, hogy májusig haza sem tudnak repülni…

Andrea kalandos napokat tudhat maga mögött. Az eredetileg nyírpazonyi nő szabadságát szerette volna Costa Ricán tölteni – amikor lefoglalta az utat, még csak Kínában és Thaiföldön volt jelen a vírus –, de az álomnyaralásból már-már rémálom lett.

– Azt követően, hogy megérkeztünk Costa Ricára, hirtelen felgyorsultak az események. Kiderült, hogy találtak egy beteget. Aztán „csend volt”, kirándultunk, élveztük a pihenést, mint egy átlagos nyaraláson, de hat nap elteltével, amikor beléptem a közösségi oldalra, láttam meg, hogy a légitársaságom letörölte az összes útját Európa felé. Időközben lezárták Panamát és Kolumbiát – utóbbinál lett volna lehetőség átszállásra –, majd végül Costa Ricát is.

Andreáék ezután szembesültek azzal a hírrel, hogy várhatóan május 2-ig nem tudnak hazajutni Németországba. Körülbelül ötvenen maradtak a szállodában.

– Nehéz leírni, hogy mit éreztünk akkor. Szerencsére találkoztunk pár német turistával, akik azt mondták, hogy majd Németország hazavisz minket, csak regisztrálni kell, de addig várjunk türelmesen. 2-3 nap elteltével szóltak, hogy menjünk a recepcióra és hívjuk a német konzulátust. Végül kaptunk jegyeket arra a gépre, amit a német kormány küldött, azért, hogy hazavigye a külföldön ragadt turistákat – idézi fel az emlékeket már otthonról Andi.

Három nap múlva, március 29-én végül hazarepültek Németországba – annak ellenére, hogy magyar állampolgárok és magyar útlevelük van, így is hazarepítették őket. Costa Ricában azóta már több mint 370 regisztrált koronavírusos beteg van.

Magyarország kormánya is nagyszabású repatriálási akciót indított, kedd reggelig 5583 magyar állampolgárnak segítettek hazatérni a világ különböző pontjairól.