Civil Fórum – 9,3 milliárdos keretösszeggel nyílnak meg a NEA pályázatai októbertől
Fotó: Szarka Lajos

9,3 milliárd forintos keretösszeggel nyílnak meg a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai októbertől, amelyek a civil szervezetek számára nyújtanak forrást. Az elmúlt években egyre több pályázati forrás érkezett a térségbe, melyek összege tavaly elérte a 300 millió forintot. 

Számos civil szervezet képviseltette magát kedden, a megyeházán tartott Civil Info elnevezésű országos tájékoztató rendezvényen. A programsorozat célja, hogy a különböző civil szervezetek képviselői találkozhassanak egymással és előadások keretében ismerkedjenek meg a következő év pályázati lehetőségeivel. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai október 12-én nyílnak, és a korábbinál jóval magasabb összeggel támogatják a különböző civil szervezeteket – mondta el a rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára.

„Ez most egy olyan keret, ami lényegesen nagyobb lesz, mint bármikor volt, idén 7,7 milliárd forintból gazdálkodtunk, jövőre 9,3 milliárd forint lesz a NEA keretében, azt gondolom, hogy ez egy jelentős növekmény. Járjuk az országot, és felhívjuk a civilek figyelmét arra, hogy tessék pályázni, lassan indul a pályázati időszak, és az, hogy soha ennyi forrás nem volt bent, az nagyon pozitív dolog.”

Az egyszerűsített pályázati formában korábban egy pályázat 200 ezer forintot nyerhetett el, ennek összege jövőre 300 ezer forintra emelkedik – tette hozzá a helyettes államtitkár. A civil szervezetek Nyíregyháza életében is fontos szerepet játszanak, a nyíregyházi szervezetekre az önkormányzat is partnerként tekint, a helyi Civil Fórumnak pedig 231 szervezet a tagja – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az információs napon.

„Az infrastrukturális támogatás mellett az önkormányzat minden évben kiír évi 25 millió forintos civil alapot, amelyre pályázni lehet, mert a nyíregyházi civil szervezetek az élet számtalan területén nagyon aktívak, fontos munkát végeznek és ki is egészítik az önkormányzati rendszert, legyen szó a szociális területtől a városszépítésig, városfejlesztési ötletekig, a rászorultak segítésén át a Zöld Város projektünk támogatásáig, és ez nagyon-nagyon fontos, és én annak örülnék, ha ez a szám, a 230 aktív szervezet még nőne is, erre pedig minden lehetőség megvan.”

Nagyon fontos, hogy a városban működő civil szervezetek egymással is találkozzanak, ezek a fórumok lehetőséget adnak arra, hogy első kézből hallhassák a legfrissebb információkat a civil törvényről, a működés feltételeiről, illetve arról, hogy hogyan segíthetik a helyi társadalmat – ezt már dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője mondta el a programsorozat nyíregyházi állomásán.

„A valódi civil szervezetek hatékonyan segítik a helyi társadalmat, egy társadalom fokmérőjét jelentik szociális területen, oktatási, kulturális, népfőiskolai területen, tehát sok olyan terület van, ahol a civilek hatékonyan, gyorsan és olcsón meg tudják szervezni azokat a rendezvényeket vagy képzéseket, amelyeket az alapszabályuk lehetővé tett.”

A fórumon elhangzott, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az elmúlt években élen járt a pályázatok beadásának számában, az elnyert pályázati források összege pedig évről évre folyamatosan emelkedik. 2019-ben mintegy 300 millió forintnyi támogatás érkezett a helyi civil szervezetekhez a Nemzeti Együttműködési Alaptól.

Kapcsolódó galéria

CIC Fórum a Megyeházán