Cigicsikkmentes Magyarország – Nem dobom el
Cigicsikkmentes Magyarország – Nem dobom el

A „Csikkmentes február” kampányhoz csatlakozott a nyíregyházi Zöld Akciócsoport. A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány országos akcióval igyekszik minden évben felhívni a figyelmet erre a kicsi, de annál veszélyesebb szennyező anyagra, amely városunkban is kirívóan jelen van. Csikkgyűjtő dobozok kihelyezésével, plakátokkal és csikkgyűjtéssel is felhívták a nyíregyházi aktivisták a figyelmet arra, hogy egyetlen csikk eldobásával milyen környezeti károkat okoznak a dohányosok. Tapasztalataik szerint ezek hasznosnak bizonyultak. A csikkeldobás szabálysértés, mely 5–50 ezer forintig bírságolható. Remélik, városunkban is hamarosan gyakorlatban is alkalmazzák a szabálysértés bírságolását. Az alábbiakban az ő írásukat közöljük, a szöveg végén az állítások forrásának megjelölésével.

A cigaretta káros hatásairól számtalanszor cikkezik a sajtó, rengeteg szemléletformáló kampány hívja fel a figyelmet annak egészségkárosító hatására és a másodlagos szenvedőkre, a passzív dohányosokra is. Van azonban emellett egy olyan káros hatás is, melytől nemcsak a dohányosok környezetében tartózkodók, de a bolygó minden élőlénye szenved. A szennyezés ugyanis nem ér véget a füstöléssel, a dohányosok rossz beidegződésével, a csikkek eldobálásával folytatódik a környezet károsítása. A csikkekből kioldódó toxikus anyagok a talajt és az élő vizeket egyaránt szennyezik, ám ezt a hatást, mivel nem szemtől szemben tapasztaljuk, mint az arcunkba fújt füstöt, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. A csikkek több, nehezen, vagy egyáltalán nem lebomló anyagot tartalmaznak, a közhiedelemmel ellentétben a füstszűrő pedig nem papír, hanem műanyag. Ha mindez nem lenne elég ok a csikkek óvatos kezelésére, jó, ha tudjuk, hogy mintegy 4000-féle vegyi anyag oldódik ki a talajba, vizekbe jutott csikkekből az arzéntól a hidrogén-cianidig. Egyetlen elhajított csikk akár 1000 liter vizet képes beszennyezni. A világszerte évente elfogyasztott 6 billió (6.000.000.000.000) cigarettából közel 3 millió csikk jut az óceánokba évente. De maradjunk helyben, hisz itt sem biztatóbb a helyzet csikkfronton.

Az átlagos dohányosok kultúrájába nem tartozik bele annak ismerete, hogyan szennyezi a talajt, talajvizet és az élő vizeket szenvedélyük, így egy-egy önkéntesek által megtisztított zöldfelület szinte órák alatt telik meg újra a csikkek százaival.

A csikkek kezelésének egyik szokása a csapadékvíz-gyűjtőbe dobálás, mint megszokott gyakorlat. A csatornába dobott csikk valóban eltűnik a szem elől, de biztosan nem örülnek a hírnek, hogy a csikkeikből kioldódó toxikus anyagok jó eséllyel jutnak az élő vízben valamelyik élőlény emésztőrendszerébe. Rossz hír az is a környezet iránt felelősséget érzők számára, hogy az Igrice védett természetvédelmi terület, így egy-egy dohányos, a csapadékvíz-gyűjtőbe dobott csikkel, még ha az az ülepítők miatt nem is kerül közvetlenül egy természetvédelmi területre, a belőle kioldódott mérgező anyagokkal szennyezi azt.

Összefoglalva tehát, a dohányzás egy kellemetlen, rossz szokás, mellyel azon túl, hogy a szenvedélynek hódoló magát mérgezi, közvetlenül szennyezi az élővilágot is. Írásunk végén hangsúlyozzuk: Nyíregyházán nem rendelkezik a csapadékvíz-elvezető hálózat szűrőkkel, amit a csatornába vagy közelébe dobunk, annak kioldódott mérgező anyagai akadálymentesen jutnak az élő vizeinkbe.

Figyelmeztessük erre dohányos ismerőseinket a természet védelme érdekében! Akinek még nem sikerül a dohányzásról való leszokás, alternatíva lehet a hordozható csikktartó, zsebhamutartó használata, illetve a szemetesszelencékbe dobása a csikkeknek.

 

Forrás:

https://zoldakciocsoport.blog.hu/?fbclid=IwAR0gWZKY4ZfVpDpxv1KOERq_dV1WA4IqXAl4q4fclynioa-5iq_M0RVQaB0

https://jonalapitvany.hu/cigicsikkmentes-magyarorszag/

https://hulladekvadasz.hu/2020/09/30/cigicsikkmentes-kihivas-2020/

https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Hulladek/2019_01_27/1_cigarettacsikk__1000_liter_szennyezett_viz

Kapcsolódó galéria

Cigicsikkmentes Magyarország