Bűncselekmények áldozatainak napja – Szakmai fórum a rendőrségen
Fotó: Illusztráció

A bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából a rendőrség, a kormányhivatalok áldozatsegítéssel foglalkozó munkatársai, valamint az áldozatok segítésében részt vevő civil szervezetek képviselői számára tartottak fórumot Nyíregyházán a megyei rendőr-főkapitányságon. Idén a tanácskozás központi témája az iskolai erőszak volt.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap Európa számos országában – 1993 óta Magyarországon is – a bűncselekmények áldozatainak napja, amikor a figyelem az áldozatokra irányul. A rendőrség ezen a napon az áldozatok megsegítésének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Áldozatnak nemcsak a bűncselekmény vagy a szabálysértés természetes személy sértettjei minősülnek, hanem azok is, akik ennek közvetlen következményeként hátrányt, így különösen testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, illetve vagyoni kárt szenvedtek.

A cél a rendezvénynek és a chartának ugyanaz, felhívni a figyelmet az áldozatsegítés fontosságára, az áldozattá válás megelőzésének a fontosságára, illetve a társadalmi érzékenyítés a témában. Mindenki tud tenni azért, hogy minél kevesebben legyenek áldozatok, és mit lehet tenni, ha valaki ilyen helyzetbe került. Meghívtuk az Áldozatsegítő Központ munkatársait is a mai eseményre, ők 9 éve csak ezzel foglalkoznak, de emellett a kormányhivatal, a családsegítő központ és a pedagógiai szakszolgálat vezetőjét is meghívtuk, tehát mindenkit, akinek valamilyen szerepe van ebben a témában” – mondta dr. Kovács Attila bűnmegelőzési osztályvezető.

Az előadások témája idén az iskolai erőszakra fókuszált, ez a kapcsolati erőszak mellett a leginkább érdeklődésre számot tartó téma. Somosiné Szilágyi Gyöngyi Éva, a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény vezetője a témanapon elmondta, a szakellátásban kevésbé jellemző az iskolai erőszak, a bántalmazási ügyek többsége nem az iskolából ered, azonban ha valaki áldozatul esik, fordulhat segítségért az intézményhez is.

Pszichológus szakembereink, mentálhigiénés szakembereink vannak, fejlesztő pedagógus, illetve lelki vezetők segítségét is igénybe lehet venni.”

A témanapon kiderült, a rendőrség évek óta fokozódó figyelmet szentel az áldozatsegítésnek, a jogszabályokban foglalt feladataikon túl a fő cél a figyelemfelhívás. Ha valaki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, a rendőrségre mindig számíthat – hangzott el a rendezvényen.