Brutális építőanyagárak: túlzott export és tisztességtelen piaci magatartás is gerjesztett
Fotó: Illusztráció

Az építőanyagok árának brutális növekedése a kormány által biztosított otthonteremtést elősegítő családtámogatások elértéktelenedéséhez is vezethet. Szakértők szerint az export korlátozása javítaná a hazai kínálat mennyiségét.

 

Az építőanyagárak emelkedése nem magyar jelenség. A szakértők még vizsgálják az okokat, de az ágazati szereplők szerint a helyzet kialakulását gerjesztette a túlzott export és a jellemzően külföldi tulajdonú vállalkozások tisztességtelen piaci magatartása is. Ezt nem olyan egyszerű kezelni, és azt sem lehet mondani, hogy van egy általános jelenség, vagyis a különböző építőanyagoknál más-más okokra lehet visszavezetni az árnövekedést – hangzott az M1 Ma reggel című műsorában.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletág vezetője elmondta, hogy nem azért emelkedtek meg az árak, mert a kormány „önti” a pénzt az építőiparba, hiszen az építőipar teljesítményén nem látszik, hogy most döntene rekordokat. Tavaly az építőipar teljesítménye is magasabb volt, mint idén.

A szakértő szerint minden építőanyag-termékről el lehet mondani, hogy emelkedik az ára, és szinte minden termékből hiány van, és ha hiány van, akkor teljesen természetes, hogy az árak növekednek.

Mit tehet a kormány egy ilyen helyzetben?

Az exportkorlátozásnál arról van szó, hogy a hazai termékből nem lehet kivinni vagy nem lehet nagy mennyiséget kivinni külföldre. A szakértő szerint ez segíthet, mert így a kínálat megnő, és ez az árakat visszaszoríthatja, de ehhez szükség van a hazai termelés megfelelő szintjére.

A piaci folyamatokat tekintve láthatjuk, hogy 2017 óta áremelkedés tapasztalható Magyarországon, de a környező országokban is. A hazai építőanyag-piac árbevételének 54 százalékát külföldi tulajdonú cégek adják, és a piac több mint felét öt külföldi cég birtokolja.

A mikroökonómiában ezt hívjuk oligopóliumnak, amikor néhány cég van a piacon, amelyeknek nagy piaci erejük van, és ezzel a piaci erővel vissza tudnak élni, illetve élni tudnak vele” – magyarázta Regős Gábor.

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjban az építőiparral kapcsolatban elmondta, hogy azért szaladtak el az árak, mert megemelkedett az országból kivitt mennyiség. Mivel az unió tagjai vagyunk, így nem tudunk korlátozást csak úgy bevezetni a kivitelre. A korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart, emiatt lehet csak októbertől alkalmazni a korlátozást – magyarázta a miniszterelnök. Addig azonban a kivitel esetében bejelentési kötelezettséget vezetünk be és állami elővásárlási jogot – emelte ki.

A kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el az építőipari termékekre – jelentette be Orbán Viktor, majd hozzátette: „megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat”.

Forrás: hirado.hu