Bronz mesterművek a Városi Galériában – A sóstói művésztelep alkotásaiból készült tárlat
Bronz mesterművek a Városi Galériában – A sóstói művésztelep alkotásaiból készült tárlat

A Nyíregyháza-Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Művésztelep egykori munkáiból nyílt kiállítás a Városi Galériában. Az intézmény raktárában nagyjából 1800 darab alkotás van, ami a művésztelep fennállásának 36 éve alatt készült. A tervek szerint sorozatkiállításokat készítenek majd a galériában az emlékekből, az első ilyen tárlat szerdán nyílt és egészen szeptember 18-ig látogatható.

Ligeti Erika, Varga Mihály, Szabó György, Csikai Márta és Zsemlye Ildikó – csak néhány alkotó, akiknek műveit megtekinthetjük a következő hetekben a Városi Galériában. Nemcsak hazai, hanem külföldi művészek alkotásait is láthatják az érdeklődők a Bronz mesterművek című tárlat anyagában. A Nyíregyháza-Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Művésztelep összesen 36 éven keresztül működött, ez idő alatt mintegy 1800 műtárgyat készítettek a művészek. Ezek mind a Városi Galéria raktárába kerültek, most viszont úgy döntöttek, egész sorozatot indítanak a bronz mesterművek bemutatására.

„Úgy gondoltam, hogy 100-100 műtárgyat állítanánk ki egyszerre. Bármilyen kiállítást állítunk, annak körülbelül a kvalitása az, ami most az elsőnél van, mert annyi az anyagunk, hogy nyugodtan lehet válogatni. Valamikor úgy mondtuk, hogy Közép-Európa legmagasabb színvonalú múzeumi gyűjteménye jött itt létre Nyíregyházán. Azt, hogy Európa egészére is vonatkoztatható ez, azt nem tudom, de ma már a nyíregyházi alapján több más országban, például lengyeleknél, cseheknél, román területen is vannak ehhez hasonló művésztelepek. Ha azt halljuk, hogy szobrászat, a szobrászat egy olyan képzőművészeti alkotásnak a területe, ahol háromdimenziós térben ábrázolunk. A mi testünket is három nézőpontból lehet leképezni, a papírlap viszont kétdimenziós, mivel az sík. Ha így gondolkodunk, akkor a szobrászat az abból áll – a legfontosabb része ugye a köztéri szobrok, amiket látunk, ez egy alkalmazott művészet, mint egy plakát, kiadvány, katalógus, itt is úgy van, hogy több szobrot készíthet egy szobrász ugyanabból. Van a kisplasztika, aminek olyan 120 centiméter a maximális mérete, itt láthatjuk ezeket tulajdonképpen, van a dombormű, ami kis térmélységben ábrázol, de síkban, itt láthatunk pár ilyet is. És ugye van az érem, az érem az itt a legnagyobb mennyiség, tehát éremkiállítást külön fogunk létrehozni, de annak külön egy nagyon szép installációt szeretnénk találni. Amit szeretne az ember és álmom nekem is, hogy valahol Nyíregyházának ezt mindig, egy állandó kiállításban valahol meg kellene ennek egy múzeumot építeni” – mondta köszöntőjében Balogh Géza festő és szobrász, a kedd délutáni kiállításmegnyitón.

 

Az alkotótelep műveiből készült válogatás, vagyis a Bronz mesterművek című tárlat szeptember 18-ig látogatható a Városi Galéria emeletén.

 

Kapcsolódó galéria

Bronz mesterművek Nyíregyházán - kiállításmegnyitó a Városi Galériában