Bővült a szociális ellátások köre Nyíregyházán

Március elsejétől változtak a szociális ellátásokra vonatkozó szabályozások. A törvényi változásokhoz igazította helyi rendeletét Nyíregyháza önkormányzata is, legutóbbi közgyűlésén. Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere a legfontosabb változásokat ismertette a Nyíregyházi Televízió Híregyháza címû műsorában.

Többpillérű támogatás

A városvezető azzal kezdte: ha egy nyíregyházi lakos bármilyen szociális ellátásra szorul, több csatornán juthat ellátáshoz. Ennek egyik forrása az állami ellátórendszer, melyet a Járási Hivataloktól lehet igényelni – ezek alapvetően jövedelempótló támogatások. Ide tartozik a közgyógyellátás, az időskorúak járadéka, ápolási díj, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság és március elsejétől a foglalkoztatást helyettesítő támogatás is. A támogatási rendszer másik pillére a települési támogatás, ezt hívták korábban szociális segélynek. Az alpolgármester hozzátette: itt is történtek változások, de valamennyi támogatási forma megmaradt. A feltételek néhány esetben változtak, de jellemzően pozitív irányban, tehát a lakosság számára kedvező módon. Például az egyedül élők esetében a jogosultsági feltételként elõírt jövedelemhatár emelkedik egyes ellátásoknál és új ellátás is bevezetésre került. Az önkormányzat önként vállalt támogatási köre nem csökkent, hanem nőtt, hiszen már igényelhető a kelengyetámogatás, és az egyedülállók közül is többen juthatnak segítséghez, szükség esetén.

A munka az első

A változások részleteiről Jászai Menyhért elmondta: a kormány az idei költségvetésben 30 milliárd forinttal megemelte a szociális ellátásokra és a közfoglalkoztatásra szánt keretösszegét. Prioritást élvez 2015-ben, hogy a közfoglalkoztatást kívánja jobban támogatni az állam, hiszen aki tud és képes dolgozni, alapvetően a munkajövedelemből kell, hogy fenntartsa magát, és kevésbé szociális támogatásból. Ennek a filozófiának a leképeződése megjelenik önkormányzati szinten is.

Várostól járáshoz

– Az állam járási szintre telepítette azokat a segélyezési formákat, melyeket egységesen, Záhonytól Hegyeshalomig mindenhol igénybe lehet venni. Ezek esetében nincs mérlegelési lehetőség – mondta az alpolgármester. Aki jogosult az ellátásra, az az ország bármely területén időben, azonos színvonalon és elbírálási szempontok alapján megkapja.

Az épület sem változott

Nyíregyházán sajátos a helyzet, hiszen – bár átkerült a támogatások egy része a Járási Hivatalhoz – a szabolcsi megyeszékhelyen ez egy épületben van. Jászai Menyhért azt is elmondta, a Járási Hivatalhoz átkerülő ügyek esetében az esetlegesen véletlenül mégis az önkormányzathoz érkezett kérelmeket továbbítják a Járási Hivatalnak – és ez fordítva is igaz. Az érintettek továbbra is tájékozódhatnak a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatánál és az okmányiroda ügyfélfogadási pontjainál a változásokról.

Minden segély igényelhető

Jászai Menyhért fontosnak tartotta elmondani, hogy a települési támogatások sorában valamennyi megszokott és beállított támogatási forma megmaradt Nyíregyházán. Az önkormányzat továbbra is tízféle segélyt biztosít, melyen belül 16 konkrét ellátást igényelhet bárki, ha rendkívüli élethelyzetbe kerül. – A város önkormányzata úgy gondolta – tette hozzá a városvezető –, hogy ezeket nem csökkenteni, hanem bõvíteni kell. Hozzátette: van olyan kondícióban a város költségvetése, hogy az idén továbbra is az elmúlt évek színvonalát megtartva, az önkormányzatok jogkörébe adott segélyek mindegyike elérhető a nyíregyháziak számára. Jászai Menyhért megjegyezte: örömmel vette, hogy a közgyűlési vita ellenére egyhangúlag támogatta a rendeletmódosítást valamennyi képviselő. Ez azt jelenti, hogy egy jól előkészített, alaposan átgondolt előterjesztés került a testület elé.

Csak a név változott: települési támogatás lett

– Azok a támogatások, melyek a rászorulókhoz eljutnak, sokaknak az életet jelentik. Egy közösségnek erről minden körülmények között gondoskodni kell! Az érintettek a változásokból csupán annyit vesznek észre majd, hogy más lett a neve a támogatási formának. Az önkormányzat hatáskörébe tartozó segélyek összefoglaló neve települési támogatás lett. A nyomtatványokat az új szabályokhoz alakították át. Az új ügyfél ebből nem vesz észre semmit, de a régi ügyfelek számára sem fog fejtörést okozni az új igénylőlapok kitöltése – mondta Jászai Menyhért.

Nyíregyháza valóban többet ad

Közel egy tucatnyi támogatási formát azonban nem ír elõ a kormány az önkormányzatok számára – tudtuk meg. – Ezek az úgynevezett önként vállalt feladatai közé tartoznak. Felsorolni is nehéz, melyek ezek, hiszen nagyon sokrétű a feladat. Ide tartozik a támogatott nyári táboroztatás, az iskolai szünetekben történõ gyermekétkeztetés, az úszásoktatás, vagy épp a drogprevenció is – utalt rá Jászai Menyhért.

Az intézmények is segítenek

Számos támogatási formát ismerhettünk meg a szociális ellátórendszerből, de ezzel még nem ért véget a rászorulókat támogató lehetőségek felsorolása, hiszen nem beszéltünk még a városban működő szociális intézményhálózatokról, melyek az alapfeladatukon túl, szintén többletet vállalnak a rászorulók megsegítése érdekében. Itt említhetjük meg a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központot, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központot, vagy a Human-Net Alapítványt. Ezek olyan praktikus gyakorlati támogatást és ellátást is nyújtanak, amely nagyon fontos a családok számára. Ilyen – a teljesség igénye nélkül – a bölcsődei ellátás, a házi segítségnyújtás vagy éppen az adósságkezelés.

Újabb segítség

Jászai Menyhért végezetül ismertette a legfontosabb tudnivalókat a változásokkal kapcsolatban. Egyik ilyen új támogatási forma a kelengyetámogatás, melyet azok igényelhetnek, akik a jövedelmük miatt nem részesülhetnek ugyan gyermekvédelmi támogatásban, de jogosultak egyszeri, 10 ezer forintos segítségre gyermekük születésekor. Több támogatás esetében is feljebb emelték az igénylések határait, mellyel az egyedülállók támogatáshoz jutását kívánják elősegíteni. Nagyon fontos változás az is, hogy igyekeznek minél több helyszíni vizsgálatot lefolytatni, hogy kiszûrjék, ha valaki valójában nem jogosult a támogatásra.

Sipos Marianna