Bohócdoktorok: mosoly fakadt a betegágyak mellett

A már 26. esztendős Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány doktorai 15 éve megjelennek a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályán is. Jókedvet, derűt visznek a kisbetegek ágya mellé. Szerdánként vidámsággal gyógyítanak, mely a lélek által a testet is egészségesebbé teszi. A tortával ünnepelt születésnapi látogatásra voltunk hivatalosak.

Móka, kacagás volt a születésnapi ünnepség hétfőn délután a Jósa András Tagkórház Gyermekosztályán. Így köszönt be a főorvos, majd megköszönte a bohócdoktorok önzetlen munkáját.

„Nekem azért jó, mert másnak is jó. Ha mindannyiunknak jó, akkor az nagyon jó. Ha nagyon jó, akkor ezt folytatni kell, hogy még jobb legyen. Amikor én nyolcadikos általános iskolás voltam, mindenkitől megkérdezte az osztályfőnök, ki mi szeretne lenni. Akkor én azt válaszoltam, orvos vagy bohóc szeretnék lenni. Mind a kettő lettem”

– így szerepelt a Bohócdoktorok bemutató vizit programja előtt a gyermekosztály főorvosa, dr. Dicső Ferenc. Nem látják, de tény, hogy a főorvos piros zoknit viselt az eseményen, és higgyék el, hogy komoly dolgokról is beszélt. De legyen ez most a főigazgató tiszte.

„Az orvosok a betegséget gyógyítják gyógyszerekkel, beavatkozásokkal, de a lélek legalább olyan fontos. Egy betegség nemcsak a testet betegíti meg, hanem a lelket is. És ha ezt elfogadjuk – márpedig ez alapvető tény –, a gyógyításnak a testi, a szervi bajok gyógyítására kell irányulnia, de nem feledkezhetünk meg a lélekről, a hangulatról. A pozitív hangulat mindig javítja a gyógyulás esélyét. Évek igazolják, hogy az immunrendszeren keresztül is pozitív hatással van a gyógyításra. Ezt 15 éve együtt végezzük, és legalább a következő 15 évben is együtt tudjuk jobbá tenni a mindennapokat”

– fogalmazott a megyei oktatókórház főigazgatója, dr. Szűcs Attila. A Jósa András Tagkórház 115 ágyán fekvő beteg kicsinyeket látogatják a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány nem hivatásos, de nagyon fontos dolgot vállaló gyógyítói. 

„Dr. Mimóza. De ha leveszem a piros orromat, akkor Telenkó-Oláh Tímea. Merthogy én a szakmám szerint bábszínész vagyok. 5 éve pedig a Piros orr Bohócdoktorok egyik munkatársa.”

Egyetlen tiltott terület van a bohócdoktorok előtt, az pedig a műtő, bár az ajtóig még elkísérik, támogatják a nagy ügy előtt a gyerekeket.

„Tartottam attól, mielőtt még kórházba léptem volna, hogy lelkileg ez hogy fog rám hatni. Szokták mondani, ez a piros orr az egyik legkisebb maszk, megvéd attól, hogy túlságosan bevonódjunk, mert nem az a cél, hogy együtt sírjunk a szülőkkel, épp ellenkezőleg az, hogy kizökkentsük őket”

 – nyilatkozta Telenkó-Oláh Tímea bábszínész. Az osztályvezető ápoló határozottan állítja, hogy mértékegységekben kifejezhető, hogy milyen kedvező változást hoz a gyerekek állapotában, szervezetében, ha szerdánként megjelennek a bohócdoktorok.

„Közhelyesnek tűnik ugyan, de a nevetés az tényleg gyógyít. Azt gondolom, hogy a hétköznapokban, amikor a betegellátás történik, a gyerekek mindenféle csúnyaságokat megélnek, ami nem a legboldogabb pillanat az életükben. Amikor megjelennek a bohócdoktorok, tényleg őszinte mosolyt varázsolnak az arcukra, és elfeledtetik velük a kórház okozta kellemetlen beavatkozások élményét. Talán kicsit olyan érzésük van, hogy a gyógyulás mellett pozitív bohóckodással a lelkük is erősödik”

– vélekedett Pap Judit, a Jósa András Tagkórház osztályvezető ápolója. 35 bohócdoktor alkotja jelenleg az alapítvány kórházban megjelenő állományát, általában színészek, művészemberek ők, akik kitalálják azt a karaktert, aki majd megjelenik a betegágyak mellett, aztán a figurát tudatosan építik, a tapasztalat, és persze a pillanatnyi helyzet szerint. Eszközük az állandó improvizáció. 

„Mondhatjuk, hogy mindenki bohócnak születik, hiszen ez nagyon erősen kapcsolódik a gyerekkorhoz, a játékhoz. Szoktuk is mondani, hogy a bohóc tulajdonképpen egy belső gyerek. A belső létünket, azt a naiv rácsodálkozást, a játékra való azonnali készséget mindig is őrizzük magunkban, akkor is, ha felnőttek vagyunk, aztán öreg korunkban még jobban előjön”

– mondta Gelencsér Tünde, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészeti vezetője. A 25 éves intézményt egy osztrák szervezet hozta létre Budapesten, aztán számos más városban is elkezdtek dolgozni. Nyíregyháza mellett Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Kaposváron vagy Tatabányán is megjelenik a szolgálat. Tudni lehet, hogy folyamatosan bővül a bohócdoktori hálózat, mely nemcsak kórházi gyermekosztályon, hanem idősek otthonában is vállal támogató munkát.

Kapcsolódó galéria

Bohócdoktori vizit a Nyíregyházi Jósa András Tagkórházban