Bóbita, bóbita táncol – Május másodikán veszi kezdetét a 46. Gyermekkönyvhónap
Rajzpályázat megnyitójával kezdődik, majd író- olvasó találkozóval, kézműves foglalkozással, tudományos előadással, versenyekkel, Cimbora Klubbal és bábszínházzal folytatódik a május 2-től 31-ig tartó 46. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekkönyvhónap

Itt lesz a gyerekek kedvence, az iskolai tananyaggá vált Varró Dániel, legújabb kötetével, A szomjas trollal. Telegdi Ágnes Barnabás meséivel. Vadadi Adrienn ovisoknak szóló könyveivel. A Csiporka és Bíborka sorozattal Molnár Ágnes, a nyíregyházi meseíró.

Lesz Ringató, Cseperedő meseklub és Cimbora Klub, hangos-olvasási és versmondóverseny, kézműves foglalkozás. Téma lesz a gravitáció tudománya és az Eötvös-inga is Ván Péter fizikus bemutatójában.

Ahogy Tomasovszki Anita, a könyvtár igazgatója mondta:

Több mint 100 településre, csak a kistelepüléseket érintve visszük el a gyermekkönyvhónapot, ill. szervezik a könyvtáros kollégák a legkisebbektől az egészen nagyokig a gyerekeknek az író -olvasó találkozókat, ill. a nyilvános könyvtárak is csatlakoznak a megyében. Tiszavasvári, Pusztadobos, Máriapócs és a többiek. Itt a városban pedig számos program lesz nemcsak a központi könyvtárunkban, a fiókkönyvtárakban, és a Csiriptanyán is.

Május 2-án délelőtt 10 órakor, a Weöres Sándor emlékére meghirdetett vers- illusztráció rajzpályázat kiállításmegnyitójával indul a rendezvénysorozat. Az ünnepséget táncház követi a könyvtár kamaratermében.

A Gyermekkönyvhónap keretén belül is, de lényegében egész évben megpróbálják az iskolai osztályokat, ovisokat behívni a könyvtárba, hogy  ismerkedjenek meg az intézménnyel, intézményrendszerrel. Akik tudnak már olvasni, azok a könyvekkel. Azt gondolom, hogy a könyvolvasást nem übereli semmi sem, sem a különböző technikai alkalmazások, képküldések, csetek, olyan variációk amelyek elsilányítják a szókincset, a gyerekek gondolkodását is.

- nyilatkozta Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Ahhoz, hogy az ember jól tudjon gondolkodni, tanulni és kommunikálni, jól kell tudjon olvasni, folytatta az alpolgármester. Ezért fontos, hogy a gyerekek találkozzanak a mai világban is a könyvekkel. Nyilvánvaló, hogy a digitális eszközök nem helyettesítik az olvasást.

A megyei Gyermekkönyvhónap ideje alatt látható az a kiállítás, melyet több mint 300 rajzból választott ki a zsűri, de a Nyíregyházi Televízió nézői már most ízelítőt kapnak az alkotásokból.