Bob Dinnyés Nyíregyházán – A Költészet Napját ünnepelték

Dinnyés József egy zsoltárral kezdett Nyíregyházán. Közéleti témájú énekeivel, a Bob Dylan ihlette dalokkal született újjá Bob Dinnyésként Antal Imre televíziós élő műsorában az egykori hazai kulturális élet fenegyereke.

Maga sem tudja hány lemezzel, 500 év magyar nyelvű költészetével, előadás sorozattal, szabad-iskolával és Aranyalmás Kiadóval lett az egykori pol-beat nemzedék éllovasa.

A költészet napja tiszteletére jöttem.

– fogalmazott a daltulajdonos, zeneszerző, előadóművész.

És természetesen költőkről lesz szó és az ő műveikről, a költemények hátteréről, történelmi küldetésükről és természetesen a hangulatáról lesz szó. Eljutunk odáig, amit Arany János is odaírt az egyik tanulmányhoz, hogy gondolta a fene. Nem gondolunk semmire, hiszen a szép az szép, ami jó, az jó, és a költemény valamit átad, amiből tanulhatunk, amiből okulhatunk. Akkor elvégeztem a feladatomat.

Az életét büfékben, mustáros kolbásszal töltő Dinnyés József 70. esztendejében sem pihen.

Hétfőn reggel egy Gyöngyös melletti csepp faluban felsősöknek mondta a szép szót. Kedden Nyíregyházán járt, szerdán a lillafüredi vízesésnél énekel. József Attila ott írta az Ódát, amely el is hangzik a Költészet Napján. Csütörtökön Szeged következik, idén kiadott lemeze bemutatójával. Pénteken pedig Székesfehérváron lesz műsora a rádióban, este pedig koncert. Ilyen a hét, aztán jön a többi. Így lesz manapság is ereje, hatása a költészetnek.

Ha a befogadó és az előadó között létrejön a kapcsolat, akkor van erő benne. De ha csak mint egy kis vergődő madár röpköd ide-oda a dallam és viszi a szót, az lehullik fáradtan, de ezt meg kell előzni és jó előadásokat kell tartani.

A 70-es években ebben a szent városban Nyíregyházán és Nagykállóban nemcsak Buda Ferencet és Kalász Lászlót, Nagy Lászlót és József Attilát énekelt, hanem saját dalait is előadta. Ezek már majdnem versek, jött a dicséret a költő baráttól Ratkó Józseftől.

Költők között zenész, zenészek között költő vagyok.

– így írt egykoron Dinnyés József, és így dalolta József Attila diákkori versét 2018-ban Nyíregyházán.

 

Matyasovszki Edit