Bírósági történelem Nyíregyházán

Közel 150 esztendő történelmét dolgozza fel az a kisfilm, amelyet egy, az Országos Bírósági Hivatal által kiírt pályázatra készített a Nyíregyházi Törvényszék 15 fős munkacsoportja. A dr. Mányik István, a Nyíregyházi Járásbíróság elnöke által vezetett kutatás során történelmi forrásokat, levéltári adatgyűjtést végeztek, így született meg a nyíregyházi bíróság és a megyeszékhely történelmét bemutató kisfilm.


Városháza, mint bíróság

 

A kutatómunka során a városlakók számárai is meglepő érdekességekre bukkantak. A nyíregyházi városháza tetejét nem véletlenül ékesíti az igazság istenasszonyának, Justitiának szobra. Az épület 1871-től bő húsz éven keresztül szolgált az igazságszolgáltatás helyszínéül.

További képekért kattintson a fotóra!

– A mostani törvényszék épületét 1891-ben adták át, amely már akkor szűkösnek bizonyult. Így hamarosan újabb szinttel bővítve nyerte el jelenlegi formáját – emelte ki dr. Toma Attila a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivő helyettese.

 

Emléktáblán múlt, jelen, jövő

 

A film bemutatóját követően a Nyíregyházi Törvényszék előcsarnokában, a híres szónok, Cicero gondolataival ellátott emléktáblát avattak. Dr. Mányik István, a Nyíregyházi Járásbíróság elnöke az ünnepségen hangsúlyozta, a frissen felavatott tábla a múlt, a jelen és a jövő között kíván kapcsolatot teremteni.

A készítők tervei között szerepel a kutatási anyagból készült, közel 80 oldalas tanulmány megjelentetése is.

Piszár Tünde

(Fotó: Kohut Árpád)