Better projekt – Külföldi e-kormányzati szolgáltatások tapasztalatairól számoltak be a városházán
Fotó: Illusztráció

A Better elnevezésű kezdeményezés innovatív megközelítést kínál az EU egyik kulcsfontosságú prioritásához: segíti az önkormányzatokat egy olyan stratégia kidolgozásában, amellyel e-közigazgatási megoldásokra támaszkodva tudják ösztönözni a regionális innovációs láncok fejlődését.

 

Birmingham (Egyesült Királyság), Gävle (Svédország), Tartu (Észtország) és Nyíregyháza (Magyarország) 2019 óta dolgozik együtt Genova (Olaszország) vezetésével, az Interreg Europe BETTER – A regionális innováció ösztönzése jobb e-kormányzati szolgáltatások révén című projekt keretében. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata regionális disszeminációs rendezvényt szervezett a projekt bemutatására, amelyen Kézy Béla, a MEGAKOM ügyvezetője az eddigi tapasztalatokról beszélt.

Számos területen már digitálisan van lehetőség ügyintézésre, a projekt újabb területeken próbálja elősegíteni a digitalizáció bevezetését. Például amit Svédországban tanultunk, hogy sorra veszik a közszolgáltatásaikat, és megvizsgálják, hogyan tudják ezeket jobbá tenni. Az eredmény és a cél a könnyebben kezelhető, könnyebben hozzáférhető szolgáltatás, és az, hogy gyorsabb legyen az ügyintézés.”

A projekt keretében egy regionális akcióterv is készült, néhány közszolgáltatást pedig már mintaszerűen is megvizsgáltak, hogyan lehetne hatékonyabbá, jobbá és felhasználóbarátabbá tenni azokat. Számos lehetőség van városi szinten is a digitalizáció fejlesztésére, amelyek a városvezetés, a szolgáltatások, és a lakosok életminősége szempontjából is fontosak. Ezek részleteiről már dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere beszélt televíziónknak.

Ennek a jelentőségét abban látom, hogy 2014-ben indítottuk azt a programunkat, hogy vegyünk részt nemzetközi projektekben, külföldi EU tagokkal. Több ilyen sikeres programunk volt, amelyeket jól tudtunk hasznosítani a városfejlesztési terveinknél és a város fejlesztésénél is. Egyrészt a haszna megjelenik ott is, hogy akik ebben részt vesznek, azok számára kitágul a világ, de itt azt is tapasztaltunk, hogy mi is tudtunk ötleteket adni a partnereinknek. A digitalizáció nagyon fontos, és hazánkban ez 20 éve téma, az e-közigazgatás fejlesztésével, de azt szeretnénk, hogy ez a gyakorlatban még jobban érvényesüljön, még jobban tudjuk segíteni a nyíregyházi vállalkozásokat, de a nyíregyházi embereket is az ügyintézések során.”

A partnervárosok többéves tapasztalataiból számos ötletet később is meg tudunk majd valósítani, de a kertvárosban található technológiai transzferközpont ötlete is már egy ilyen nemzetközi EU-s projekt alapjaira épült – tette hozzá a polgármester.