Betartandó szabályok a lépcsőházakban

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelet határozza meg azt, hogy milyen anyagokat lehet és hogyan kell szakszerűen tárolni a társasházak lakóinak. A szabály kimondja, hogy az épületben éghető anyag csak olyan mennyiségben és módon tárolható, amely nem okoz tüzet, vagy robbanást. A társasházakat rendszeresen ellenőrzi a Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A szemlék során figyelik, betartják-e a házak lakói a tűzvédelmi előírásokat és megtesznek-e mindent annak érdekében, hogy ne alakuljon ki tragédia.

 

Gázpalack és benzin

 

Dóka Imre, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arra szeretné felhívni a lakóközösségek figyelmét, hogy a lépcsőházakban tárolt anyagoknál nem mindegy, hogy hogyan és milyen mennyiségben tárolnak veszélyesnek minősülő anyagot. Hozzátette, folyadékok közül sokan benzint és gázolajat is tárolnak. Lakóépületekben 10 liternél nagyobb mennyiséget ezekből nem lehet tárolni. A szóvivő kifejtette, a tapasztalataik azt támasztják alá, hogy több helyen gázpalackot is tárolnak, de több szintes épületekben ezeket tárolni szigorúan tilos. A különálló épületek esetében pedig előírták azt a mennyiséget, amely a tűzvédelmi előírásokban szerepel.

 

20 liter önálló lakóépületben

 

Önálló, egylakásos lakóépületben legfeljebb 20 liter tűzveszélyes folyadék, valamint robbanásveszélyes aeroszol tárolható. Lakóépülethez tartozó garázsokban a gépkocsikba épített üzemanyagtartályon kívül parkoló állásonként, illetve tároló helyiségenként legfeljebb 5 liter, a gépkocsi vagy más robbanómotoros gép üzemeltetéséhez és a háztartásban használatos éghető folyadék tárolható. Huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségekben és a gépjárműtárolókban gázpalackot tárolni azonban szigorúan tilos. Sok társasházban a szemétledobókat is tárolóhelyiségként használják. A rendeltetéstől eltérő használat azonban könnyen okozhat kiterjedt tüzet, ezért nagyon fontos betartani a szemétledobók és hulladéktárolók használatára vonatkozó szabályokat. Fokozott veszélyt jelent, hogy a szemétledobó összeköti az épület szintjeit, ezáltal egy valahol kialakult tűz rendkívül gyorsan tud emeletről- emeletre terjedni. További veszélyt jelent a lakókra nézve, hogy a szemétledobóban keletkezett tűz füstje és hője nagyon megnehezíti a lépcsőházban való menekülést és mentést. A szemétledobó-helyiségek tároló helyiségként történő használata a létesítéskor hatályos jogszabályi előírások szerinti kialakítás mellett jogszabálysértő és szigorúan tilos! Helyiséget csak akkor szabad tárolásra használni, ha a szemétledobót eltávolítják a födémből és annak helyét arra alkalmas tűzgátló megoldással lezárják.

ME.