Bemutatkoztak a hétköznapok hősei – Rendvédelmi Nap 2017

Superman, Pókember, Batman – a filmekből ismert hősök. Rendőrök, tűzoltók, katonák, pénzügyőrök, börtönőrök – ők már kevésbé ismertek. Pedig éppoly hősök ők is, csak a valóságban. Hétköznapi hősök, akik naponta kockáztatják életüket az emberekért. Róluk szólt a már hagyományak számító Rendvédelmi Nap Nyíregyházán. Fegyverek, technikai eszközök, a rendvédelmi szervek speciális ruházata – ezeket is kipróbálhatták az érdeklődők a Kossuth téren. De felpattanhattak a rendőmotorokra, megnézhettek belülről egy rabszállítót, illetve beülhettek a tűzoltókocsikba vagy egy különleges vízi járműbe is. De volt kutyás bemutató, konténertűz oltás és kommandós akció is a programban.

– Kis betekintést engedünk a tevékenységünkbe. Nyilván a legfontosabb tevékenységünket, a leglátványosabb tevékenységünket mutatjuk meg ilyenkor. Azokat a fárasztó, unalmas adminisztratív dolgokat most nem láthatják a kedves állampolgárok, amiket szoktunk végezni – fogalmazta meg a nap lényegét Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

 

Túl a katasztrófákon

 

További képekért kattintson a fotóra!

A rendvédelmi szerveket általában katasztrófákhoz, veszélyes helyzetekhez kapcsolják az emberek. Pedig sokkal szélesebb tevékenységet végeznek, amivel a városlakókat akár látatlanul is szolgálják nap mint nap. Jászai Menyhért alpolgármester kiemelte, nagyon jelentős a katsztrófa, a bűn és egyéb cselekmények megelőzése, a szabályozás és az igazgatás. Így a rendészeti szerveknek nagyon széles lakossági, vállalkozási és intézményi kapcsolata van.

 

150 éve az állampolgárok szolgálatában

 

További képekért kattintson a fotóra!

Az idei rendezvényen a Vám- és Pénzügyőrség megalakulásának 150 évfordulójáról is megemlékeztek. Ennek alkalmából vámtörténeti kiállítás nyílt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dózsa György utcai székházában, mely a szervezet másfél évszázados történetét és folyamatos fejlődését hivatott bemutatni.

– Papír alapon működött gyakorlatilag minden az 1800-as években. Innen jutottunk el ahhoz, hogy szinte teljesen elektronizált manapság már a vámigazgatás. Természetesen ehhez fejlődni kellett az embernek, a pénzügyőrnek is, aki ezt a rendszert működteti, hiszen ezekenek a kollégáknak fel kell nőni ezekhez a kihívásokhoz – fogalmazott dr. Kazsuk Attila, a Nemzeti Adó- És Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- És Vámigazgatósága igazgatója.

A 150 éves évfordulóról a székház falán elhelyezett emléktábla avatással, illetve koszorúzással is megemlékeztek a rendvédelmi szervek képviselői.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos