Bébi bumm a rénszarvasoknál

18 főre gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark rénszarvas állománya, hiszen egyetlen hét alatt két apától és öt mamától öt apróság született. Ennyi páros ujjú patás agancsos még nem élt együtt ezen a területen. A jövevényeknél a lányok vannak többségben, három nőstény és két borjú látta meg a napvilágot. Születésük problémamentes volt. Az egészséges rénszarvasok világrajövetelük után néhány perccel lábra álltak, és kicsit még esetlenül, de követték anyjukat. A kis rénszarvasok fél éves korukig anyatejjel táplálkoznak, ezt követően térnek át a szálas takarmányra. A mamák és babáik jelenleg elkülönítve élnek a csapat hím tagjaitól.

 

Baba-mama rész a biztonság érdekében

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, a jövevények jelenleg egy különleges kifutóban élnek. Az Állatpark munkatársai „Baba- mama szobát” alakítottak ki nekik, ugyanis meg kell várni, hogy megerősödjenek az apróságok. Ezt követően csatlakoznak majd a nagy csordához.

 

A rénszarvas is „háziállat”

 

A kis rénszarvasok még nem kaptak nevet. A tervek szerint finn utónevet majd gondozójuk választ nekik. A rénszarvasborjak a természetben is ebben az időszakban születnek, hiszen így őszre már elég erősek lesznek ahhoz, hogy csatlakozzanak csordájukhoz, akik az őszi nagy vándorlások idején naponta 15-65 km-t is megtesznek. A Nyíregyházi Állatpark új lakóinak fején még nincs agancs, hiszen az akkor kezd el nőni, amikor a kicsik betöltik első életévüket. Érdekesség, hogy a szarvasfélék közül egyedül álló módon mind a 2 nem visel agancsot. Eredeti lakóhelyükön, az északi-sarkvidéki nomád népek számára a rénszarvas a legfontosabb állat, úgy tartják, mint Magyarországon a háziállatot. Tejét, húsát, szőrét, agancsát is felhasználják, az állatot pedig teherhordásra is alkalmazzák.

ME.

(Fotó: Feigel Lóránd)