Baywatch a Balaton partján? Folyamatosan lehet jelentkezni!

Hamarosan beindul az igazi szezon a Balaton partján, ezzel együtt pedig fürdõzõk ezrei jelennek meg vízen és a vízparton. Az élmény persze csak akkor lehet teljes, ha ráadásul biztonságban is telik el a vakáció. Mindezt a Vöröskereszt önkéntesei is garantálják, akik ezen a nyáron 12 Balaton-parti település 18 strandján látnak el szolgálatot, és ha kell, akár életet is mentenek. A csapat tagjai közé folyamatosan várják a jelentkezõket.


Június 29-én útra kel az elsõ csapat a Balaton partjára, hogy a Magyar Vöröskereszt ifjúsági önkénteseként „vigyázzon” a strandolókra. Persze õket még további 7 turnus követi, így augusztus 20-áig országosan 304 elsõsegélynyújtó teljesít majd szolgálatot a Balaton partján. A fiatalok ezúttal is mindennap délelõtt 10 és este 6 óra között vigyázzák a strandolók gondtalan pihenését. A tavalyi évben a vöröskeresztes önkéntesek közel 3000 esetben segítettek, és elõfordult, hogy életet is mentettek. A leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, rovarcsípés, hirtelen szívmegállás, ficam, rándulás és törés.

 

Minden költséget áll a Vöröskereszt

 

– A balatoni elsõsegélynyújtó szolgálatra 16 éves koruktól jelentkezhetnek a fiatalok a Vöröskereszt oldalán, de bármelyik megyei szervezet is szívesen ad információt – tájékoztatta szerkesztõségünket Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei elnöke. – A minimális feltétel csak annyi, hogy az önkéntesek rendelkezzenek közúti elsõsegélynyújtó vizsgával (és megfelelõen helyt tudjanak állni egy kritikus helyzetben). Nekik a Magyar Vöröskereszt – a szolgálat teljesítéséhez – biztosítja az egyenruhát, a napi háromszori étkezést, a folyadékot, az utazás költségeit, a szállást, a turnust megelõzõ tréninget, valamint a baleset- és felelõsségbiztosítást is.

 

10 napos ciklus

 

– Turnusonként 36 fõ lát el napi szolgálatot, strandonként pedig 2 fõ. Õket két turnusvezetõ kíséri – folytatta a tájékoztatást a megyei vezetõ. – Minden turnus szerdánként indul, ezt követi egy helyi képzés, majd pénteken szolgálatba állnak a következõ hét csütörtökig. Másnap, pénteken utaznak haza.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye idén a 4. turnusban lát el szolgálatot, július 18. és július 27. között, az Észak-Alföldi Régió turnusában. Ez azonban továbbra sem zárja ki annak lehetõségét, hogy a megyei önkéntesek más régióhoz és más idõponthoz csatlakozzanak. A jelentkezõket éppen ezért folyamatosan várják! Jelentkezni a http://voroskereszt.hu/elsosegely/balatoni-elsosegelynyujto-szolgalat/ oldalon lehet.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)