Barzó Mihály építőmester munkássága előtt tisztelegtek
fotó: Trifonov Éva

Barzó Mihály építőművész 115 éve ezen a napon hunyt el. Munkássága nagy jelentőséggel bírt Nyíregyháza fejlődéstörténetében. Emléke előtt tisztelegve csütörtökön koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak az emlékművénél, a Robinson-dombon.

Távolról csak két téglának tűnik, közelebbről nézve viszont megláthatjuk annak az emlékműnek a jelentőségét, mely a jósavárosi Robinson-dombon helyezkedik el. A 19. század legismertebb építőmesterének, Barzó Mihálynak állít emléket, aki téglagyárat alapított, ezzel megalapozta a város építészeti fejlődését, átépítését. Barzó Mihály közreműködött az Alpár Ignác által tervezett jelentős épületek felépítésében is, ilyen például a vármegyeháza. Az emlékmű és területe hosszas munka után került méltó állapotba. Többek között új lépcsőt és akadálymentes feljárót alakítottak ki, tisztítást, majd festést kapott az emlékmű. A B.M. monogramot eredeti állapotában őriznek.

„A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnökeként azért hívtam életre ezt a mai megemlékezést, hiszen itt, a Jósavárosban áll egy emlékmű: 2 tégla egymásnak borítva, amely a jelent és a múltat hivatott jelképezni. Ez a 2 tégla Barzó Mihály építőmesternek a munkásságát kívánja felidézni a generációk előtt, ugyanis Barzó Mihály nyíregyházi építőmester 1909. május 30-án hunyt el, 115 éve a mai napon, és ez egy méltó dátum arra, hogy emlékezzünk róla és a munkásságáról” – mondta el Nagy Szabina önkormányzati képviselő.

Egy nagy téglát tart a kezében Ilyés Gábor helytörténész. A bujtosi téglagyár terméke Sóstóhegyre is eljutott, Ilyés Gábor ott, egy melléképület lebontásakor bukkant erre a várostörténeti emlékre. A helytörténész szerint fontos, hogy ezeket az értékeket az utókor számára is megőrizzük. Ezt a gondolatot erősítette dr. Kovács Ferenc polgármester is, aki hozzátette: múltunk ismerete elengedhetetlen, de figyelnünk kell a jelenre és gondolnunk kell a jövőre is.

„Ma is vannak köztünk olyan közösségek, cégek és magánszemélyek is, akik ezt az örökséget folytatják, értékelik és ma is segítik a város nagy közösségét. Ha csak itt a közvetlen közelre gondolok, sok mindenre büszkék lehetünk. Itt van ez a Robinson-domb, ha még emlékszünk arra, hogy nézett ki 10 évvel ezelőtt, nagyon nagy a változás. Közelben az Ószőlő utca legutóbb megújult, most legújabban az óvodai program fut, de azt gondolom, a legfontosabb az az összetartó közösség, ami a Jósavárosban és az egész városban is működik” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A megemlékezés színvonalát műsorszámok emelték. Táncoltak a Szabolcs Néptáncegyüttes táncosai, Az „Így tedd rá” néptánccsoport, valamint műsort adtak a Garabonciás Művészeti Iskola citerásai is. Az ünnepségen dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő is jelen volt, aki beszédében kiemelte, sok szál fűzi ehhez a területhez, hiszen itt töltötte a gyermekkorát, ezért számára is nagyon látványos az a fejlődés, ami a Jósavárosban az utóbbi évtizedben történt.

Kapcsolódó galéria

Barzó Mihály emléke előtt tisztelegtek a Robinson-dombon