Barátságban a Méhekkel – Az emberiség élelmezése múlhat a megporzók túlélésén
Fotó: Illusztráció

2500 diák és közel száz tanár vett részt a „BeeFriendly/Barátságban a Méhekkel” című projektben, mely a V4-es pályázat keretében, a Visegrádi Alap támogatásával valósult meg. Ennek keretében oktatásokat, ismeretterjesztő előadásokat, de rajz- és kvízversenyt is tartottak a nyíregyházi általános iskolásoknak.

A megporzók száma az elmúlt években egyre inkább csökkent, miközben az előállított élelmiszereink 70 százaléka ezeknek a rovaroknak, köztük a méheknek is köszönhető. A projekt célja az érzékenyítés a méhek jelenlétére és szerepére a környezetünkben, valamint új élőhelyek létrehozása, mézes növények telepítése, ezzel is hozzájárulva a méhpopuláció növekedéséhez. További cél, mindezen ismeretek népszerűsítése már kisiskolás korban.

A környezettudatosságra való nevelés, valamint a beporzók szerepére való felhívás a mai nap feladata, fontos tudni, hogy ezek a rovarok milyen szerepet játszanak az élelmiszertermelésben, a virágok beporzásában, abban, hogy legyen gyümölcsünk, napraforgóolajunk, tehát ennek az egész komplexitását mutatják be, amellett, hogy természetesen bemutatják azt is, hogy milyen nehéz méhészkedni, és milyen sok összetevős ez a dolog” – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere.

A méhek komplex méreggel rendelkeznek, és szúrnak is, ha arra van szükség, azonban nem minden csípő, szúró rovar káros, és nem feltétlenül kell mindet kiirtanunk – ezt már Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének elnöke mondta el televíziónknak, aki a pályázat eddigi feladatairól is beszélt.

Az oktatási anyagban mintegy 2500 gyermek és 90 tanár vett részt, azt követően egy rajzpályázatot is kiírtak, amelyre 350 alkotás érkezett. Ezek a megporzókról, de nem kizárólag a méhekről szóltak, megpróbáltuk a gyerekeket egy kicsit a rovarok irányába mozdítani, és az oktatási anyagban is erre hívtuk fel a figyelmet. Itt még lesz egy kvíz, itt azért mi is és a városvezetés is próbáltuk jutalmazni azokat, akik részt vettek ebben.”

Mézet és ajándékcsomagot is kapnak a diákok, azonban az elnök szerint a legértékesebb eredménye a programnak, hogy a megporzók hosszú távon túléljék, és az emberiség velük együtt, egymás mellett legyen képes élni, hiszen ez a mi számunkra sokkal fontosabb, mint a rovarok számára.